Työministeri Tarja Cronberg (vihr.)

Vihreät ehdottaa uudeksi työministeriksi puolueen puheenjohtajaa Tarja Cronbergiä. Valinta ratkesi maanantai-iltana vasta puolueen äänestyksessä, jossa hän voitti kansanedustaja Heidi Hautalan.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tarja Cronberg on johtanut vihreitä kohta kaksi vuotta. Hänet valittiin puolueen puheenjohtajaksi, kun vastakkain olivat maan vanhin ja maan nuorin puoluejohtajaehdokas. Anni Sinnemäki hävisi Cronbergille vain kymmenellä äänellä. Politiikassa varsin kokematonta Tarja Cronbergiä arvioitiin tuolloin heikoksi johtajaksi, joka ei kauan keiku puheenjohtajana.

Vastoinkäymisiä on kuitenkin ollut enemmän puolueen ulkopuolella kuin sisällä. Maaliskuun vaaleissa Cronberg putosi eduskunnasta täpärästi, vaikka teki erittäin hyvän vaalituloksen. Hän ei kompastunut kannatuksen puutteeseen vaan vaalipiirijaon aiheuttamaan pohjoiskarjalaiseen kynnykseen.

Kaksi vuotta sitten käydyssä Vihreiden puheenjohtajakisassa tärkein kysymys oli, kuka pystyy johdattamaan puolueen hallitukseen. Cronberg on tässä onnistunut, joten hän on paaluttanut sillä asemansa ainakin vähäksi aikaa, vaikka omat valitsivatkin hänet työministeriehdokkaakseen vasta äänestyksen jälkeen. Tarja Cronberg: - s. 29.6.1943 Helsinki - Leski - Väitellyt tekniikan tohtoriksi Ruotsissa ja kauppatieteiden tohtoriksi Tanskassa - Toiminut pääosan työurastaan tutkimustehtävissä Tanskassa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa, viimeksi rauhantutkimuslaitoksen johtajana Kööpenhaminassa. - Erikoisaloja teknologiasosiologia, aseteknologia, arjen teoria, yhdyskuntasuunnittelu ja asuminen. - Pohjois-Karjalan maakuntajohtajana vuosina 1995 - 2001 - Kansanedustajana vuosina 2003 - 2007 Pohjois-Karjalan vaalipiiristä - Vihreiden puheenjohtaja vuodesta 2005 - Kuului1970-luvulla pari vuotta sekä Ruotsin, että Suomen sosiaalidemokraattiseen puolueeseen. YLE Uutiset

Lähteet: Tarja Cronbergin kotisivut