Virginiassa yli 30 kuolonuhria ammuskelussa yliopistolla

Virginiassa Yhdysvalloissa ainakin 32 ihmistä on kuollut Virginian teknillisellä yliopistolla sattuneessa ampumavälikohtauksessa. Haavoittuneita on myös kolmisenkymmentä. Kyseessä on verisin kouluammuskelutapaus Yhdysvaltain historiassa.

Ulkomaat

Yksi kuolleista on ampuja, joka sai tiettävästi surmansa poliisien luodeista. Aseistautunut mies ampui uhrejaan Blacksburgin kaupungissa sijaitsevan yliopiston asuntolassa ja luentosalissa.

Uhrien joukossa on tiettävästi sekä opiskelijoita että henkilökuntaa.

Kova tuuli ja lumisade vaikeuttivat loukkaantuneiden hoitoa, sillä pelastushelikopterit eivät päässeet nousemaan tai laskeutumaan huonossa säässä.

Osa pakeni luoteja ikkunoista

Tapahtumien tarkka kulku on toistaiseksi epäselvä. Ammuskelua oli kahteen otteeseen, aamulla paikallista aikaa yliopiston asuntolassa ja pari tuntia myöhemmin yhdessä luentosalissa. Tilannetta kampuksella luonnehdittiin kaoottiseksi. Osa opiskelijoista pakeni luoteja ikkunoista.

Suomen Yhdysvaltain suurlähetystö selvittää, onko Blacksburgin yliopistolla suomalaisia opiskelijoita tai onko suomalaisia tuotu lähialueen sairaaloihin. Toistaiseksi lähetystön tiedossa ei ole, että yliopistolla olisi suomalaisopiskelijoita tai uhrien joukossa olisi suomalaisia.

20 000 opiskelijan yliopistolla on ollut viime aikoina levotonta. Tiedotusvälineiden mukaan oppilaitos Blacksburgissa suljettiin viime kesänä ampumisvälikohtauksen pelossa. Viranomaiset etsivät tuolloin vankikarkuria yliopistolta. Viime viikolla yliopistossa oli pommiuhka. Bush tarjosi liittovaltion tukea Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoo olevansa kauhistunut Virginian ammuskelutapauksesta. Valkoinen talo ilmoittaa seuraavansa nyt tapauksen tutkintaa. Lisäksi se tarjoaa liittovaltion tason apua, jos Virginian viranomaiset sitä tarvitsevat. Valkoisen talon mukaan Bush on huolissaan uhrien ja heidän läheistensä sekä yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan selviämisestä. Virginian kuvernööri Tim Kaine on CNN:n tietojen mukaan keskeyttänyt Aasian-matkansa yliopistoammuskelun vuoksi ja palaamassa kotiosavaltioon. Maan verisin kouluammuskelu Kyseessä on verisin koulussa sattunut ammuskeluvälikohtaus Yhdysvaltain historiassa. Vuoden 1999 tuhoisassa kouluammuskelussa Columbinessa kaksi teini-ikäistä lukiolaista ampui 12 koulutoveriaan. Kaksikko teki verilöylyn jälkeen itsemurhan. CNN, AFP, Reuters, AP, YLE Uutiset

Lähteet: Virginia Techin internetsivut