1. yle.fi
  2. Uutiset

Tulevaisuuden trendit näkyvät museoviraston kuva-arkistohauissa

Museoviraston kuvakokoelmissa on noin kolme miljoonaa eri menetelmin tehtyä, vanhaa ja uuttaa kuvaa. Vanhin kuva on 1900-luvulta ja uusia kuvia tallennetaan koko ajan.

kulttuuri

Museoviraston kuva-arkiston johtaja Sirkka Dölle kertoo, että viime aikoina Helsingissä on kuvattu Kamppia ja Rautatieaseman ympäristöä.

- Myös Hakaniemeä on kuvattu. Monet helsinkiläisetkään eivät näytä tietävän, että Hakaniemessä on joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina markkinat.

Mitä tämän päivän kuville tapahtuu? Museoviraston kuva-arkistoon on tallennettu kulttuurihistoriallisia ja kansatieteellisiä, ihmisen toimintaan liittyviä kuvia, esimerkiksi piirustuksia, valokuvia ja julisteita. Kuvien säilytys on tarkkaa työtä. Kuva-arkiston johtaja Sirkka Dölle pelkää, että digitaalitekniikalla tallennetut kuvat eivät säily tuleville sukupolville. - Arvelen, että 95 prosenttia aineistosta menetetään, koska tekniikka kehittyy niin nopeasti eikä kaikkea kuitenkaan muisteta siirtää uuteen muotoon. Kuka jaksaa maksaa kaiken tämän, koska laitteet kestävät vain neljä tai viisi vuotta? pohtii Sirkka Dölle. Käsi valtasuonella

Monet puvustajat, arkkitehdit ja oppikirjan tekijät hyödyntävät arkistoa töissään. Sirkka Döllen mielestä näkee hyvin mihin suuntaan yhteiskunnassa ollaan menossa, kun seuraa mitä kuvia ihmiset arkistosta hakevat.

- Tämä on todella näköalapaikalla olemista, menneisyyden kautta tulevaisuuteen. Meiltä kuvituksien hakevien joukossa on paljon näkijöitä, jotka haluavat vaikuttaa mihin suuntaan yhteiskunta kehittyy. Olen nähnyt miten kiinnostus ympäristöä ja henkisiä asioita, kuten shamanismia kohtaan noussut. Monet arvelevat, että museossa ollaan jossain takamailla, mutta se ei pidä ollenkaan paikkansa. Me ollaan koko ajan käsi valtasuonella, sanoo Sirkka Dölle.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi