Koe uusi yle.fi

Filatov: Työministeriö lakkautettiin ideologisin perustein

Oppositioon joutunut SDP syyttää hallitusta työministeriön lakkauttamisesta ideologisin perustein. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov hämmästelee, miksi hallitus ei kajonnut maa- ja metsätalousministeriöön.

Kotimaa

Pääoppositiopuolue SDP:tä porvarien hallintouudistus ei vakuuta. Uuden työ- ja elinkeinoministeriön perustamisen yhteydessä tehty päätös lakkauttaa työministeriö saa osakseen ankaraa arvostelua.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja kommentoi, että hallintoremontti ei voi olla kestävällä ja uskottavalla pohjalla, jos ministeriöitä pilkotaan ideologisin perustein.

- Keskustapuolueelle on poliittisesti mahdotonta lopettaa maa- ja metsätalousministeriö, mutta sen sijaan porvaripuolueille on ehkä tavoitteellistakin lopettaa työministeriö ja palkansaajien asioita hoitava ministeriö, Filatov sanoo.

Entinen työministeri hämmästelee sitä, miksi maa- ja metsätalousministeriö voi jatkaa lähes entisellään samaan aikaan, kun työministeriötä pilkotaan. Filatovin mukaan maa- ja metsätalousministeriö olisi ollut sopiva uuteen superministeriöön.

- Tällä hetkellähän iso osa lainsäädännöstä tehdään EU-tasolla ja toisaalta paikallinen toiminta on rahavirtojen ohjailua. Voisi kysyä, että mikä järki siinä enää on, että maa- ja metsätalousministeriö jää irralleen, kun nämä muut TE-keskusministeriöt yhdistyvät, Filatov pohtii.

Hallituksessa asiat nähdään toisin. Superministeriötä perustellaan hallinnon selkiyttämisellä. Muiden muassa juuri työ- ja elinkeinokeskusten johtamisen nähdään helpottuvan ja työvoimapolitiikankin tehostuvan.

- Nyt pyrkimyksenä on, että on vain yksi ohjaus, yksi rahavirta ja se selkeyttää hallintoa, Pekkarinen vastaa.

Mistään ideologisistä syistä ei Pekkarisen mukaan työministeriön lakkauttamisessa ole kyse, vaan uudistuksella haetaan lisää voimaa nimenomaan työntekijöille ja heidän työllistymismahdollisuuksiinsa.

Lähteet: YLE Uutiset