Afganistanissa pommi-isku puhelinliikkeeseen

Afganistanissa ainakin kymmenen ihmistä on kuollut pommi-iskuissa. Iskut tehtiin sunnuntaina Lounais-Afganistanissa Khostin kaupungissa ja valtaosa kuolleista on siviilejä.

Ulkomaat

Ensimmäinen pommi räjäytettiin puhelinmyymälässä. Hetkeä myöhemmin pommimies räjäytti kantamansa räjähteen, kun poliisit yrittivät pidättää häntä. Räjähdyksissä loukkaantuneita on jopa 40.

Paikalliset asukkaat epäilevät iskuista Taliban-liikettä, joka ottanut aiemminkin kohteikseen puhelinmyymälät. Taliban ei hyväksy asukkaiden tapaa ladata myymälöissä musiikkia matkapuhelimiinsa. Ääri-islamilaisen Talibanin vallan aikana vuosina 1996 - 2001 musiikki, elokuvat ja videot olivat kiellettyjä Afganistanissa.

Viime viikolla ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syytti Taliban-liikettä tietoisesta siviilien vainoamisesta. Itsemurhaiskut, sieppaukset ja murhat kohdistuvat yhä useammin naisaktivisteihin, uskonnollisiin johtajiin, virkamiehiin ja terveydenhuollon työntekijöihin.

Taliban on hyökännyt jatkuvasti myös kansainvälisiä joukkoja ja heidän tukijoitaan vastaan. Viime vuonna Afganistanin väkivaltaisuuksissa menetti henkensä noin 4 000 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset