Venäjän entinen presidentti Jeltsin on kuollut

Venäjän entinen presidentti Boris Jeltsin on kuollut. Asiasta kertoo Kremlin edustaja. Hän oli kuollessaan 76-vuotias.

Ulkomaat

Jeltsinin poismenosta kertonut Kremlin edustaja ei kertonut kuolinsyytä. Lääkärien mukaan pitkään sydänvaivoista kärsinyt Jeltsin menehtyi äkilliseen sydänkohtaukseen.

Jeltsin haudataan keskiviikkona Moskovassa. Presidentti Vladimir Putin on julistanut päivän kansalliseksi surupäiväksi. Jeltsin haudataan Novodevitshin hautausmaalle, jonne on haudattu monia Venäjän ja Neuvostoliiton merkkimiehiä.

Presidentti Putin ylisti televisiopuheessa Jeltsiniä mieheksi, joka toi Venäjälle vapauden ja perustuslaillisen demokratian.

Jeltsinistä tuli Venäjän ensimmäinen presidentti vuonna 1991 tapahtuneen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Hän toimi virassa vuoteen 1999 saakka.

Jeltsin luotsasi Venäjää sen vaikeina alkuaikoina, kun maa siirtyi neuvostokauden jälkeen monipuoluejärjestelmään ja markkinatalouteen. Presidentti kykeni kuitenkin vakiinnuttamaan asemansa vuoden 1993 väkivaltaisen kaappausyrityksen jälkeen.

Jeltsiniä pidettiin aitona demokraattina, joka salli Venäjällä ennennäkemättömän sananvapauden. Häntä arvosteltiin kuitenkin myös heikosta johtamiskyvystä ja lähipiirin suosimisesta, joka johti laajalle levinneeseen rikollisuuteen ja korruptioon.

Myös presidentin liiallinen alkoholinkäyttö ja arvaamattomat tempaukset aiheuttivat arvostelua. Heikentyneestä terveydestä kärsinyt Jeltsin luopui vuoden 1999 lopussa vapaaehtoisesti vallasta suosikkinsa Vladimir Putinin hyväksi.

Yhdysvallat: Historiallinen hahmo

Johtavat länsimaat ovat esittäneet pahoittelunsa Venäjän entisen presidentti Boris Jeltsinin kuoleman takia ja ylistäneet häntä vapauden ja uudistusten puolustajaksi.

Yhdysvaltain Valkoinen talo luonnehtii osanottoviestissään Jeltsiniä historiallisesti merkittäväksi henkilöksi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kuvailee Jeltsiniä rohkeaksi demokratian ja vapauden puolustajaksi, joka oli Saksan hyvä ystävä. Britannian pääministeri Tony Blair ylisti edesmennyttä presidenttiä merkittäväksi demokratian ja talousuudistusten puolustajaksi. Ranskan eurooppaministeri Catherine Colonna puolestaan kehuu Jeltsinin olleen hyvä kumppani, jonka persoona ja karisma olivat vertaansa vailla.

Myös Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatshov on lähettänyt osanottonsa Jeltsinin leskelle. Gorbatshov sanoi olevansa vilpittömästi pahoillaan Jeltsinin kuolemasta.

- Elämä sai polkumme kulkemaan ristiin ja meidän täytyi toimia aikana, jolloin maassamme tapahtui dramaattisia muutoksia. Olimme monista asioista eri mieltä ja ristiriidat olivat suuriakin, mutta tällä hetkellä esitän syvän myötätuntoni Jeltsinin perheelle, sanoi Gorbatshov.

Jeltsin käytännössä syrjäytti Gorbatshovin vallasta vuonna 1991.

Kreml ilmoitti maanantaina, että Boris Jeltsin on kuollut 76 -vuoden iässä. Kuoleman syy oli sydämen vajaatoiminta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset, Itar-Tass