Venäläisuutistoimisto asetti kiintiön positiivisille uutisille

Venäjän suurimman itsenäisen radiouutisten verkoston uudet omistajat vaativat, että puolet tarjotuista Venäjä-aiheisista uutisista täytyy olla positiivisia. Russian News Servicen uudesta linjasta kertoo The New York Times.

Ulkomaat

Russian News Service tarjoaa uutisia seitsemän miljoonan kuulijan Russkoye Radion formaattikanaville. Posiitivisen ilmeen lisäksi toimittajilta vaaditaan, ettei oppositiojohtajia saa mainita lähetyksissä ja että USA:sta on annettava kuva vihollisena, NY Times kirjoittaa.

RNS:n omistajat ovat Kremlille uskollisia yrityksiä. Sen omistusrakenne ei ole julkinen, mutta yksi omistajista on Lukoil. Aseman edellinen päätoimittaja Mikhail G. Baklanov sanoo, ettei toimituslinjaan ole aiemmin puututtu. Kaksi viikkoa sitten Baklanov kuitenkin korvattiin kahdella valtion omistaman ykköskanavan työntekijällä, lastenohjelmista vastanneella Aleksandr Y. Shkolnikilla ja kuuluttaja Svevolod V. Neroznakilla.

- Kuolemasta, väkivallasta tai köyhyydestä puhuminen ei ole positiivista. Sen sijaan osakekurssien nousu on. Ja sää voi olla positiivinen asia, tuntemattomana esiintynyt uutispalvelun toimittaja kertoi NY Timesille.

Kommersantin haastattelema päätoimittaja Shkolnik sanoi aiemmin, ettei opposition edustajia ole estetty esiintymästä jutuissa. Mutta esimerkiksi Kremlin-vastaisissa mielenosoituksissa esiintynyttä shakkimestari Garri Kasparovia olisi hänen mukaansa voitu haastatella, jos hän olisi suostunut pidättäytymään voimakkaista kannanotoista.

Russian News Servicen uusi linja korostaa Ekho Moskvy -radiokanavan asemaa Venäjän ainoana itsenäisenä kansallisena asemana. Sen päätoimittaja sanoo, että heillä on nyt monopoliasema, mutta koko maan kannalta uutinen on huono.

Lähteet: The New York Times, YLE Uutiset