Koe uusi yle.fi

Vanhanen: Hallitus tähtää valtiontalouden ylijäämään

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) toisen hallitusohjelman sisältöä koskeva keskustelu on käynnistynyt eduskunnassa perinteisin menoin: oppositio on arvostellut ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kehuneet hallitusohjelmaa puheissaan.

Kotimaa

Vanhanen korosti hallitusohjelmaa koskevassa hallituksen tiedonannossa, että hallituksen tavoitteet ovat kunnianhimoisia. Hän linjaa hallituksen tähtäävän ylijäämäiseen valtiontalouteen vaalikauden lopulla.

Vanhasen mukaan tavoitteena on, että työllisyyttä tukevien uudistusten ansiosta valtiontalouteen muodostuu neljän vuoden kuluessa ylijäämä, joka vastaa yhtä prosenttia bruttokansantuotteesta. Näin hallitus voi Vanhasen mukaan vastata ikääntymisen haasteisiin.

Toinen hallitusohjelman keskeinen tavoite on Vanhasen mukaan ilmastonmuutokseen varautumiseen. Vanhanen julisti myös, että sinivihreällä hallituksella on herkkä sosiaalinen omatunto, hallituksen tarkoituksena on vahvistaa perusturvaa ja sosiaaliturvan uudistaminen.

Myös RKP:n eduskuntaryhmä pitää hallitusohjelmaa selvänä menestyksenä. Ryhmäpuheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos sanoi, että hallitus toteuttaa juuri sitä politiikkaa, jolle RKP haki tukea vaaleissa.

" Erinomaiset lähtökohdat, suotuisat tähdet" Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli arvioi, että hallitusohjelmassa näkyy vahvasti keskustalainen kädenjälki ja että Vanhasen uusi hallitus saa aloittaa työnsä erinomaisista lähtökohdista. Hän sanoi sinivihreän hallituksen ryhtyvän ripeästi perusturvan uudistamiseen. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi arvioi muiden hallituspuolueiden ryhmäpuheenvuorojen pitäjien tavoin, että sinivihreä hallitus aloittaa työnsä suotuisten tähtien alla. Hän korosti kokoomuksen ajamaa hallitusohjelman kirjausta niin sanotusta tasa-arvotuposta ja odottaa työmarkkinajärjestöjen pääsevän syksyllä sellaiseen palkkaratkaisuun, joka kaventaa miesten ja naisten palkkaeroja ja lisää tasa-arvoa työpaikoilla.Vihreiden eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron pitänyt Anni Sinnemäki sanoi, että päätös hallitukseen menosta ei ollut puolueelle itsestään selvä. Osallistuminen edellytyksenä oli Sinnemäen mukaan se, että hallitusohjelmassa sitoudutaan ilmastonmuutoksen torjumiseen, perusturvan vahvistamiseen ja ympäristön- ja luonnonsuojelun parantamiseen. SDP: Vaalilupaukset unohdettu Pääoppositiopuolue SDP syyttää hallituspuolueita ennätysnopeasta vaalilupausten unohtamisesta. SDP:n mukaan keskusta on uudessa hallitusohjelmassa unohtanut kunnat ja peruspalveluiden rahoituksen, kokoomus naisten palkankorotukset ja vihreät ovat unohtaneet tavoitteensa kehitysyhteistyön parantamisesta.Demareiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov arvioi niin ikään, että Vanhasen porvarihallitus on saanut hyvän perinnön edeltäjältään, mutta uusi hallitus näyttää hänen mukaansa jättävän työllisyyden parantamisen kansainvälisten suhdanteiden armoille. Edes uudet veroratkaisut eivät SDP:n mukaan tue työllisyyttä. - Jos sattuu olemaan naimisissa, työssäkäyvä kahden lapsen vanhempi, joka ei ole yrittäjä eikä maataloudesta toimeentuloaan saava ihminen, ei saa hallitukselta juuri mitään, väitti Filatov. Vasemmistoliitto: Oikeudenmukaisuus puuttuu

Vasemmistoliiton mielestä suurin virhe uudessa hallitusohjelmassa on täydellinen piittaamattomuus oikeudenmukaisuudesta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie listasi tästä esimerkkeinä hallituksen verolinjauksen sekä arjen palvelujen heikentymisen. Vasemmistoliiton mukaan hallitus kääntää myös selkänsä lapsiperheiden köyhyydelle.

Erikseen puoluea paheksui vielä hallitusohjelman kohtaa merimetsojen "teurastamisesta". Kyseessä on vasemmistoliiton mukaan täysin ristiriitainen temppu aidon luonnonsuojelun näkökulmasta.

Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Päivi Räsänen toteaa epäluottamuslause-esityksessään, että hallitusohjelma ei sisällä uskottavaa pohjaa taloudellisen, sosiaalisen ja alueellisen eriarvoistumisen, vanhustenhuollon ja terveydenhuollon polttavien epäkohtien sekä lapsiperheiden ja pienen eläkkeen varassa elävien köyhyyden sekä kuntatalouden ongelmien ratkaisemiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset