Helsingin yliopiston Porthanian korjaustyö palkittiin

Helsingin yliopiston Porthanian korjaustyö on saanut Europa Nostra -mitalin vuoden 2006 rakennusperintösarjassa. Palkinnon perusteluiden mukaan työ sopii malliesimerkiksi 1900-luvun perinteen säilytystyölle.

kulttuuri

Europa Nostra on eurooppalaisen kulttuuriperinnön säilyttämistä edistävä järjestö, joka on yhteistyössä Euroopan unionin, Euroopan Neuvoston ja Unescon kanssa.

Europa Nostran mukaan suuren ja merkittävän yliopistorakennuksen restaurointi ja toiminnallinen ajanmukaistaminen on perustunut huolellisiin selvityksiin, alkuperäisyyden kunnioitukseen ja käytännön näkökohtiin.

Tekniikka ja varustus uusittiin Viime syksynä valmistuneen ja peruskorjauksen tavoitteena oli saada rakennus vastaamaan aiempaa paremmin nykyajan vaatimuksia. Laajassa korjaustyössä uusittiin koko rakennuksen talotekniikka ja opetustiloihin rakennettiin ajanmukainen av-varustus. Kunnostustyön yhteydessä pyrittiin kuitenkin samalla palauttamaan rakennuksen ulkoasuun ja sisätiloihin niiden alkuperäistä 1950-luvun henkeä. Kuluneita pintoja ja varusteita uusittiin harkiten, ja Aarne Ervin Porthaniaa varten suunnittelemia irtokalusteita ja valaisimia palautettiin kunnostettuina käyttöön. Vuonna 1957 valmistunut Helsingin yliopiston instituuttirakennus Porthania on arkkitehti Aarne Ervin päätöitä, jossa monet tekniset ratkaisut olivat oman aikansa uutuuksia. Porthaniaa pidetään Suomen ensimmäisenä pääosin tehdasvalmisteisista osista tehtynä rakennuksena. Europa Nostran pääpalkinto Turkkiin Europa Nostra on jakanut vuosittain palkintoja viidessä eri sarjassa jo 20 vuoden ajan. Porthanian edustamassa rakennusperintösarjassa pääpalkinnon sai Sarica-kirkkorakennuksen konservointi Turkin Kappadokiassa. Mitalilla eli toisella palkinnolla palkittiin rakenuusperintösarjassa Porthanian ohella viisi muuta kohdetta ja diplomilla (3. palkinto) kymmenen kohdetta. Kaikkiaan viidessä eri sarjassa jaettiin 5 pääpalkintoa, 16 mitalia ja 13 diplomia. Palkinnot luovutetaan kesäkuussa Tukholman kaupungintalossa tilaisuudessa, johin saapuvat kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia. YLE Uutiset