Koe uusi yle.fi

Viialainen: Työväenliikkeen vuoro pyytää anteeksi kirkolta vuoden 1918 tapahtumia

SAK:n apulaisjohtajan Matti Viialaisen mielestä työväenliikkeen tulisi pyytää kirkolta anteeksi vuoden 1918 sisällissodan tapahtumia.

Kotimaa

Kotimaa-lehden haastattelema Viialainen arvioi, että kirkon tehtyä rehellisesti tiliä menneisyytensä kanssa voisi työväenliikekin omalta puoleltaan pyytää anteeksi vuonna 1918 kirkkoon kohdistuneita terroritoimia.

Viialainen toteaa, että SAK:n edeltäjä Suomen Ammattijärjestö oli osapuolena sodassa. Hänen mukaansa vallankumouksen aloittaminen oli Suomen työväenliikkeen traagisin päätös.

- Johtajat antoivat vaistonvaraisille joukoille vallan. Venäjän kumouksen esimerkki kiehtoi. Virhearviolla oli hirvittävät seuraukset, Viialainen arvioi.

Suomen sotasurmat -tutkimuksen mukaan punaiset surmasivat keväällä 1918 kuusi kirkkoherraa ja neljä kappalaista tai virallista apulaista.

Viialaisen mielestä punaista terroria lietsoi se, että Suomessa työväenliikkeen johtajat katsoivat jyrkkää luokkavihaa lietsovaa agitaatiotoimintaa läpi sormien ja hyväksyvästi jo kauan ennen sisällissotaa.

YLE Uutiset