Lainsäädäntö uhkaa marjakauppaa

Tuore elintarvikelainsäädäntö uhkaa yrityksille tai toreille myyntiin menevien marjojen, sienten ja luonnonyrttien kauppaa, kirjoittaa sanomalehti Kaleva.

Kotimaa

Elintarvikeviraston joulukuussa antamien ohjeiden mukaan esimerkiksi marjojen ja sienten alkukäsittelyn saisi tehdä vain tiukat vaatimukset täyttävässä tilassa, jos tuotetta aiotaan myydä. Käsittelijöiden eli käytännössä tuotteiden poimijoiden pitäisi myös laatia omavalvontasuunnitelma ja hyväksyttää se elintarvikeviranomaisella.

Luonnontuotteiden käyttöä, arvostusta ja talteenottoa edistävä Arktiset aromit -yhdystys pitää lakia pahasti epäonnistuneena ja sen soveltaminen voisi lopettaa eräiden luonnontuotteiden suoramyynnin. Yhdistys esittääkin, että poimijoiden harjoittama luonnonyrttien sekä sienten ryöppäys hyväksyttäisii ostavan yrityksen omavalvontaan kuuluvaksi. Myös marjoja pitäisi saada myydä ilman erikoisehtoja.

Elintarvikeviraston lakimies Jorma Pitkänen arvioi lehdessä, että uudessa laissa on tarvetta tarkennuksiin. Hän arvelee, että laki otetaan piakkoin uudelleen tarkasteltavaksi.

YLE Uutiset