Mestarisellisti Mstislav Rostropovitsh hautaan

Venäläinen mestarisellisti Mstislav Rostropovitsh on haudattu Novodevitshjen hautausmaalle Moskovaan.

kulttuuri

Tuhat ihmistä saattoi Rostropovitshin haudan lepoon lähelle vain joitakin päiviä sitten haudattua ystäväänsä presidentti Boris Jeltsiniä. Hautausta edeltäneeseen siunaustilaisuuteen osallistui tuhansia ihmisiä.

Rostropovitsh kuoli perjantaina 80 vuoden iässä. Häntä pidettiin yhtenä maailman parhaista sellisteistä, mutta hän oli tunnettu ja maanmiestensä rakastama myös ihmisoikeuksien puolustajana.

Mestarisellisti, vapaan tahdon ja ihmisarvojen puolustaja

Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja partriarkka Aleksei II kuvailee Rostropovitshia vapaan tahdon ja ihmisarvoisen kohtelun puolustapuhujaksi.

Neuvostojohto arvosti Dmitri Sostakovitshin ja Sergei Prokofjevin johdolla opiskellutta Rostropovitshia, kunnes välit viilenivät hänen tuettuaan avoimesti Aleksandr Solzhenitsynia, Andrei Saharovia ja muita toisiajattelijoita.

Rostropovitsh lähti maanpakoon Yhdysvaltoihin vuonna 1974 ja menetti Neuvostoliiton kansalaisuuden vuonna 1978. Neuvostoliiton viimeinen presidentti Mihail Gorbatshov palautti sen vuonna 1990.

Rostropovitsh oli silloinkin yhä poliittisesti aktiivinen. Edellisenä syksynä hän oli kiirehtinyt soittamaan murtuvalle Berliinin muurille.

- Sydän sanoi niin, hän selitti yllätyskonserttiaan.

Lähteet: Reuters, DPA