Pronssisoturin vanhalta paikalta löytyi hauta

Tallinnan kiistellyn pronssisoturin entisiltä sijoilta on löydetty kahdentoista neuvostosotilaan hauta.

Ulkomaat

Viron oikeuslääketieteen laitoksen mukaan arkut ovat kahdessa kuuden sotilaan rivissä.

Ensimmäinen rivi on jo avattu ja toista kaivetaan auki parhaillaan.

Hautojen olemassaolosta ei tähän mennessä ole ollut täyttä varmuutta.

Viron hallitus on aiemmin ilmoittanut, että mahdollisesti löydettävät vainajat siirretään samalle sotilashautausmaalle, jonne pronssisoturi on tarkoitus pystyttää. Venäjä pitää hautojen avaamista sankarivainajien muiston häpäisynä.

Pronssisoturi pian uudella paikallaan

Valmistelutyöt kiistellyn soturipatsaan pystyttämiseksi sotilashautausmaalle aloitettiin aamulla Tallinnassa.

Viron puolustusministeriön mukaan työt aloitettiin aamukahdeksalta, kertoo venäläinen Gazeta-verkkolehti.

Puolustusministeriö toivoo, että kaupunkilaiset eivät häiritsisi päivän aikana patsaan pystytystöitä. Poliisi valvoo hautausmaan sisäänkäyntiä.

Maanantaipäivänä vironvenäläiset autoilijat häiritsivät tieliikennettä Tallinnassa. Autoilijat ovat saattaneet kaupungin liikenteen kaaokseen ajamalla kaduilla vain kymmenen kilometrin tuntinopeudella. Lisäksi he aiheuttavat kovan metelin soittamalla taukoamatta auton äänimerkkiä.

Viron hallitus on sanonut, että Tallinnan keskustasta poistettu patsas paljastetaan virallisesti uudella paikallaan 8. toukokuuta.Viime yö oli Virossa pääosin rauhallinen. Poliisi otti kuitenkin kiinni 125 ihmistä Tallinnassa ja Koillis-Virossa. Moskovassa muistettiin mellakoiden uhreja Moskovassa on muistettu Tallinnan soturipatsaan poistamisesta alkaneissa mellakoissa kuollutta Venäjän kansalaista. Myöhään illalla noin 500 pääosin kansallismielisten nuorisojärjestöjen kannattajaa sytytti satoja kynttilöitä Viron Moskovan suurlähetystön edustalle parikymppisen venäläisen Dmitri Ganinin muistoksi. Puheissaan nuoret sanoivat, että Ganin kuoli puolustaen Euroopan vapauttamiseen osallistuneiden esi-isiensä muistoa. Heidän mukaansa Ganin oli ensimmäinen uhri uudessa taistelussa fasismia vastaan. Mielenosoittajat ovat pysytelleet Viron Moskovan lähetystön edustalla jo kolmen päivän ajan. He vaativat Tallinnan soturipatsaan palauttamista vanhalle paikalleen.Viro tuomitsee mielenosoitukset. Presidentti Toomas Hendrik Ilves nimitti mielenosoituksia psykologiseksi terroriksi. Ilves sanoi, että sallimalla mielenosoitukset Venäjä rikkoo velvollisuuttaan suojella diplomaattien työtä. Presidentin mukaan lähes 20 Viron kansalaista on lähetystössä kuin panttivankeina, koska mielenosoittajat estävät virolaisia kulkemasta lähetystöön ja sieltä ulos. Viron ulkoministeri Urmas Paet sanoi maansa painostavan Euroopan unionia vaikuttamaan asiaan.

Lähteet: BNS, Itar-Tass, YLE Uutiset