Venäläisvaltuuskunta arvosteli virolaisia

Virossa vieraileva Venäjän duuman valtuuskunta on tavannut Viron parlamentin edustajia Tallinnassa.

Ulkomaat

Duuman ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Leonid Slutski kertoi valtuuskunnan halunneen selvitystä perjantain vastaisen yön levottomuuksissa menehtyneen venäläisnuorukaisen kohtelusta sekä olosuhteista, joissa tämä kuoli.

Slutski arvosteli Viron poliisin kovista otteista ja katsoi, että pidätettyjä nuoria on säilytetty epäinhimillisissä olosuhteissa. Hän epäili, että Virossa on syyllistytty ihmisoikeuksien rikkomiseen.

Duuman valtuuskunta ei suoraan vaatinut Viron hallituksen eroa, kuten se teki Moskovassa ennen Tallinnaan lähtöä. Slutski antoi kuitenkin ymmärtää, että muualla maailmassa hallituksia on eronnut tällaisten tapahtumien yhteydessä.

Viron parlamentin varapuhemiehen Kristiina Ojulandin mukaan duuman delegaatiossa oli sekä tiukan että pehmeämmän linjan edustajia. Ojuland kertoi, että duuman edustajat kutsuivat Viron parlamentin valtuuskunnan vierailulle Moskovaan. Ajankohdasta ei vielä sovittu.

Ojuland kuvasi käytyjä keskusteluja vuoropuhelun aluksi.

Duuman valtuuskunta tapaa vielä tänään poliisin edustajia. Huomenna he käyvät tutustumassa pronssipatsaaseen ja sen sijoituspaikkaan.

Myös Viron sisältä soraääniä Myös Viron sisällä on alkanut kuulua vaatimuksia pääministeri Andrus Ansipin hallituksen eroamiseksi. Aiemmin Venäjän parlamentin alahuoneen duuman valtuuskunta kehotti Viron hallitusta eroamaan neuvostosotilaan patsaan siirrosta syntyneen kriisin vuoksi. Näkyvimmin hallituksen eroa on vaatinut maan entinen pääministeri Tiit Vähi, joka nykyisin toimii Sillamäen sataman ja metallitehdas Silmetin johtajana. Sillamäen sataman ja Silmetin omistajiin kuuluu paljon venäläisiä. Satama ja tehdas käyvät kauppaa Venäjän kanssa. Vähin lisäksi muitakin virolaisia liikemiehiä on ryhtynyt vaatimaan Ansipin hallituksen eroa. Maassa on kuitenkin paljon liike-elämän johtoa, joka tukee Ansipin johtamaa hallitusta. Oppositio arvostelee mellakoiden taltuttamista Oppositiojohtaja Edgar Savisaar on voimakkaasti arvostellut hallituksen toimia mellakoiden taltuttamiseksi. Tallinnan kaupunginjohtajana toimiva Savisaar aikoo perustaa Kotirauhafoorumin, jossa keskustellaan Tallinnan tilanteesta ja keinoista sen rauhoittamiseksi. YLEn pitkäaikaisen Viron-kirjeenvaihtajan Ulla-Maija Määttäsen mukaan Savisaar pyrkii näin lyömään kiilaa hallituksen tukijoiden joukkoon. Keskustapuoluetta johtavan Savisaaren toiminta voidaan nähdä kuitenkin lähinnä poliittisena taktikointina, sillä erovaatimuksia hän ei ole esittänyt. Kansan enemmistö kuitenkin tukee selvästi Ansipin hallituksen toimia. Lehdistössä ja online-lähteissä on julkaistu paljon hallitusta tukevia kannanottoja. BNS, Itar-Tass, YLE Uutiset