Vanhanen arvostelee jyrkin sanoin Venäjää patsaskiistassa

Pääministeri Matti Vanhanen torjuu jyrkästi venäläisvaatimukset Viron hallituksen erosta. Vanhasen mukaan EU:n ja Suomen on tuettava Viroa tällaisia vaatimuksia vastaan.

Kotimaa

Vanhanen kommentoi Tallinnan neuvostosotilaan patsaan siirrosta Viron ja Venäjän välille leimahtanutta kriisiä YLE Uutisille.

Vanhanen arvostelee tuimasti Venäjän alahuoneen duuman käyttäytymistä.

- Ei kuulu ollenkaan kansainvälisiin pöytätapoihin, että poliitikot vaativat toisessa maassa demokraattisen hallituksen eroa, se ei kerta kaikkiaan käy, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mielestä ajankohta duuman valtuuskunnan Tallinnan-vierailulle ei juuri nyt ole paras mahdollinen.

- Myös tällaisissa levottomuuksissa on erittäin tärkeää, että ulkovallat eivät puutu asioihin. Tämä koskee myös Venäjää, Vanhanen korostaa.

Vanhasen mukaan Viro itse päättää, mitä se muistomerkeillään tekee ja miten se asian järjestää. Myös levottomuuksien hallinta on Viron oma asia, Vanhanen huomauttaa. Vanhanen toivookin, että duuman pahin uho kiistassa jo laantuisi.

"Suomen kanta hyvin selvä" Vanhasen mielestä Suomen hallituksen Viro-linjassa ei pitäisi olla mitään epäselvää. Vanhanen selvitti asiaa Klaukkalassa vapputorilla. - Kanta on hyvin selvä: Viro on suvereeni valtio ja sillä on oikeus itse hoitaa nämä asiat. Me unionin muina jäsenmaina tuemme tätä itsenäisen maan oikeutta. Siihen sisältyy myös Suomen antama ensimmäinen lausunto, jonka mukaan ulkovaltioiden ei pidä puuttua tähän, Vanhanen totesi. Vanhasen mukaan kannanotto koski etenkin Suomen asemaa kriisissä, eli ei sen enempää Suomen kuin muidenkaan ulkovaltojen pidä puuttua siihen. - Meidän pitää luottaa siihen, että Viro itse osaa hoitaa asian. Mutta on selvää, että jos Viroa kohtaan syntyy painostusta, kuten tämä duuman vaatimus hallituksen erottamisesta, on se luonnollisesti sellainen asia, jonka yhteydessä Suomen ja kaikkien muidenkin EU-maiden pitää osoittaa tukea ja solidaarisuutta Virolle, Vanhanen linjaa. Vanhanen sanoo ymmärtävänsä Venäjän Helsingin-lähettilään esittämän toivetta venäläisvähemmistön erityisasemasta Suomessa. Ajankohta tälle keskustelulle ei vain ole sopiva. - Suomi pitää erittäin hyvää huolta kielivähemmistöstä. Venäjänkieliset ovat arvokas voimavara meille, mutta meillä ei ole mitään aikeita tai pyrkimyksiä muuttaa lainsäädäntöämme tältä osin, Vanhanen kuittaa. YLE Uutiset