1. yle.fi
  2. Uutiset

Viron ulkoministeri ei tavannut duuman valtuuskuntaa

Viron ulkoministeri Urmas Paet on kieltäytynyt tapaamasta Virossa vierailevaa Venäjän duuman valtuuskuntaa.

Ulkomaat

Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Paet sanoi, että hän ei nähnyt syytä tavata valtuuskuntaa, jonka jäsenet olivat koko vierailunsa ajan yrittäneet sekaantua Viron sisäisiin asioihin.

Paet sanoi, että toivottamalla tervetulleeksi valtuuskunnan Viro on ilmaissut kansainväliselle yhteisölle hyvän tahtonsa käydä avointa keskustelua Venäjän kanssa.

Paetin mukaan venäläisvaltuuskunnan tavoitteet ovat täysin vastakkaiset. Venäjän duuman valtuuskunta on muun muassa vaatinut Viron hallitusta eroamaan neuvostosotilaan patsaan siirron vuoksi

Aamupäivällä duuman valtuuskunta vieraili sotilashautausmaalla, jonne kiistelty neuvostosotilaan patsas on siirretty Tallinnan keskustasta. Venäläiset pitivät patsaan uutta paikkaa sinänsä hyvänä, mutta sanoivat, että patsasta ei silti olisi saanut siirtää.

Valtuuskunta vieraili yllättäen myös Tallinnan satama-alueella tutustumassa paikkaan, jossa pidätettyjä mielenosoittajia pidettiin viime viikon mellakoiden aikana. Venäläiset tutkivat rakennuksia ja puhuivat sataman työntekijöiden kanssa.

Valtuuskuntaan kuuluva duuman ulkoasiainvaltuuskunnan varapuheenjohtaja Leonid Slutski sanoi uutistoimisto AFP:lle, että useat kansalaisjärjestöt ja toimittajat olivat kertoneet valtuuskunnan jäsenille, että monia oli kidutettu satama-alueella mellakoiden jälkeen. Viro hämmästyi valtuuskunnan sanoista Viron ulkoministeriö kertoo hämmentyneensä Venäjän duuman valtuuskunnan kohtuuttomista vaatimuksista ja käyttäytymisestä vierailullaan. Ministeriö kirjoittaa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) olevansa yllättynyt siitä, että Viroon maanantaina vierailulle tullut valtuuskunta ei osallistunut Viron valmistelemaan ohjelmaan, jonka puitteissa oli tarkoitus käsitellä sotilasmuistomerkkeihin liittyviä kysymyksiä. Valtuuskunnan johtaja Leonid Slutski oli ministeriön mukaan hyväksynyt ohjelman etukäteen.

Ministeriön mukaan valtuuskunta myös esitti saapuessaan epärealistisia vaatimuksia, kuten pidätetyn Viron kansalaisen Dmitri Linterin tapaamista.

Lisäksi valtuuskunta kieltäytyi virolaisosapuolen suunnittemasta yhteisestä tiedotustilaisuudesta. Valtuuskunta perusteli kieltäytymistä sillä, että se epäili ettei kaikkia toimittajia päästettäisi paikalle. Viro pitää väitettä absurdina.

Lähteet: BNS, YLE Uutiset, Ria Novosti

Lue seuraavaksi