Vapun juhlinta sujunut viileässä säässä rauhallisesti

Vapun juhliminen on jatkunut myös viileänä vappupäivänä. Useissa kaupungeissa on marssittu perinteiset vappumarssit ja ylioppilaat ovat kokoontuneet juhlimaan ja laulamaan tutuille paikoilleen. Poliisin mukaan vapun vietto on sujunut varsin rauhallisesti.

Kotimaa

Helsingin Ullanlinnanmäellä vapun viettäjiä oli poliisin arvion mukaan jopa 50 000. Ensimmäiset seurueet saapuivat piknik-koreineen jo aamuseitsemän jälkeen.

- Me olemme täällä nyt 29:ttä kertaa täällä. Aloitimme vuonna 1979 ja kun tälle samalla paikalle halusimme, niin ajoissa tänne pitää tulla, sanoi aamuseitsemän maissa Ullanlinnanmäellä puutarhakalusteita koonnut Heikki Lehtonen.

Vappupäivän sää on pohjoisessa sateinen, etelässä on poutaa. Lapissa ja Oulun läänin tienoilla sataa paikoin vettä tai lunta, ja myös Pohjanmaalla voi tulla vesisateita. Muualla on poutaa ja osin aurinkoistakin.

Vappuyönä sekä rauhallista että räyhäystä

Poliisit ympäri maan kertoivat tavanomaisen vilkkaasta vappuyöstä. Esimerkiksi Pohjanmaan hätäkeskus on saanut huomattavan määrän ilmoituksia etenkin tappeluista ja järjestyshäiriöistä.

Vappuyö on erottunut normaalista viikonlopusta kotihälytysten ja rähinöiden muodossa myös muun muassa Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Monissa kaupungeissa vappua on kuitenkin vietetty rauhallisesti. Muun muassa Oulun poliisi ja Lappeenrannan aluehälytyskeskus kertovat sujuvasti menneestä juhlinnasta. Myös Kuopion poliisi sanoo ihmisten olleen liikenteessä hyvällä mielellä ja käyttäytyneen pieniä nahinoita lukuun ottamatta hyvin.

Pääkaupunkiseudulla vappuyötä verrataan tavanomaisiin viikonloppuyöihin. Vain EuroMayDay-kulkue aiheutti tavallista enemmän poliisille töitä.

Hangossa paloi aamuyöllä päiväkoti (siirryt toiseen palveluun). Päivystävä palomestari epäilee tulipaloa tahallaan sytytetyksi. EuroMayDay-tapahtumassa 12 kiinniottoa Vappuaaton EuroMayDay-tapahtuma Helsingin keskustassa sujui edellisvuotta rauhallisemmin. Poliisi otti kiinni 12 mielenosoittajaa häiriön aiheuttamisen ja vahingontekojen perusteella. Heidät kaikki on vapautettu aamupäivän aikana.

Poliisi kuvaa tapauksia yksittäisiksi, esimerkiksi pullojen ja tölkkien heitoksi, spray-maalaamiseksi ja muutamien ikkunoiden rikkomiseksi. Myös EuroMayDay-tapahtuman järjestäjien omat järjestyksenvalvojat puuttuivat häiriötilanteisiin.

- Heidät kuulusteltiin, paperit tehtiin ja aikanaan jutut menevät syyteharkintaan. Kyllä perästä kuuluu, kertoo rikoskomisario Markku Stenberg.

Iltaseitsemältä alkaneeseen tapahtumaan osallistui järjestäjien mukaan noin 1 000 henkeä. Poliisi arvioi väkimäärän olleen noin 400, joista valtaosa jättäytyi kulkueesta matkan varrella. Tapahtuman järjestäjät kertovat, että mielenilmauksella ja juhlilla haluttiin osoittaa mieltä mm. kontrolliyhteiskuntaa ja kaupunkitilan kaupallistumista vastaan. YLE Uutiset Vappumuistio (siirryt toiseen palveluun) Menneitä vappuja Elävässä arkistossa (siirryt toiseen palveluun) EuroMayDayn tunnelmia (2:31) (siirryt toiseen palveluun)