Venäjä vie patsaskiistan YK:hon

Venäjä pyytää YK:lta tukea kiistassa, joka on syntynyt Viron ja Venäjän välille neuvostosotilaan pronssipatsaan siirron vuoksi.

Ulkomaat

Venäjän YK-lähettiläs Boris Malahov muistuttaa, että neuvostosotilaat taistelivat natseja vastaan toisessa maailmansodassa eikä Venäjä voi seurata sivusta, kun fasismin voittaneiden sotilaiden muistoa häpäistään.

Malahov vetoaakin niihin YK:n jäsenmaihin, jotka taistelivat sodassa Venäjän rinnalla natseja vastaan. Malahovin mukaan toisen maailmansodan muistojen vaaliminen on YK:n tärkeimpiä tehtäviä.

Toisen maailmansodan voittajavaltiot perustivat YK:n vuonna 1945.

Monet ulkovallat ja kansainväliset liittoumat ovat asettuneet Viron tueksi kiistassa. Muun muassa EU suunnittelee lähettävänsä Venäjälle valtuuskunnan esittääkseen huolensa kriisin vuoksi.

Lavrov moittii Euroopan unionia

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on tyytymätön EU:n kantaan Viron ja Venäjän välille puhjenneessa patsaskiistassa.

Lavrov on keskustellut asiasta puhelimitse EU:n puheenjohtajamaan Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin kanssa.

Lavrov sanoi Steinmeierille venäläisten olevan hämmentyneitä etenkin siitä, että EU ei ole tuominnut virolaisten toimia, jotka Lavrovin mielestä rikkovat eurooppalaisia arvoja ja kulttuuria.

Lavrovin mukaan Venäjä on erityisen huolestunut Tallinnan poliisin väkivaltaisesta käyttäymisestä viime viikon mielenosoituksien yhteydessä. Yksi venäläismielenosoittaja sai surmansa mellakoissa, kymmenet loukkaantuivat. Venäjä vaatii asiasta täydellistä selvitystä. Viro vaatii Venäjää suojelemaan diplomaatteja Viron ulkoministeri Urmas Paet on puolestaan ilmaissut venäläiselle kollegalleen Sergei Lavroville vastalauseensa Viron Moskovan-lähettilääseen kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi. Paet soitti Lavroville sen jälkeen, kun kansallismieliset venäläismielenosoittajat olivat tunkeutuneet väkivalloin suurlähettiläs Marina Kaljurandin lehdistötilaisuuteen. Yöllä Viron Moskovan-lähetystöä puolestaan kivitettiin.

Viro vaatii Venäjää huolehtimaan paremmin diplomaattiensa turvallisuudesta.

Myös Venäjän lähetystöä Tukholmassa heiteltiin katukivillä viime yönä. Venäjä on vaatinut Ruotsia tehostamaan toimia lähetystön suojelemiseksi.

YLE Uutiset Patsaskiista esillä Halosen Saksan-vierailulla (siirryt toiseen palveluun) Viro tyrmistynyt hyökkäyksestä lähettilästään vastaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjän Tukholman-lähetystöä kivitettiin (siirryt toiseen palveluun) Viro selvittää osuuttaan toisessa maailmansodassa (siirryt toiseen palveluun)