Viron Moskovan-lähetystön piiritys ohi

Viikon kestäneet mielenosoitukset Viron Moskovan-lähetystön edustalla ovat päättymässä. Merkittävin nuorisoliittolaisryhmä, Kremlin tukema Nashi ilmoitti torstaina illansuussa, että sen jäsenet alkavat poistua alueelta, koska Viron suurlähettiläs on lähtenyt Moskovasta lomalle.

Viron Moskovan lähetystöä piirittävät nuorisojärjestöt poistavat parhaillaan lähetystön saartoa. Paikalla on YLE Uutisten Moskovan kirjeenvaihtajan mukaan enää vähän mielenosoittajia, ja hekin purkavat jo leiriään.

Saarto puretaan, koska mielenosoittajat katsovat saavuttaneensa tavoitteensa, eli Viron suurlähettilään Marina Kaljurandin ajamisen pois Moskovasta.

Viron ulkoministeriö kertoo, että lähettiläs aloitti keskiviikkona kaksiviikkoisen lomansa, jota oli lykätty huhtikuun lopusta Moskovan tilanteen vuoksi. Lomalla ei ole poliittisia tai terveydellisiä syitä.

Mielenosoittajat saattelivat Kaljurandin lentokentälle ja osoittivat siellä mieltään. Venäjän miliisi pidätti kymmenkunta mielenosoittajaa.

Lähetystön lehdistöedustaja, Franek Persidski kertoi alkuillasta YLE Uutisille, että lähetystön ympäristössä tilanne on aiempaa rauhallisempi eikä väkivaltaisia mielenilmauksia ei ole torstaina ollut lainkaan.

Lähetystössä oli yhä sisällä parikymmentä työntekijää, eivätkä he ole liikkuneet ulos lähetystöstä.

- Tilanteen kehittymistä seurataan, ja toivotaan, että lähetystö voi avata konsuliosastonsa uudelleen, kertoo Persidski.

Viro tyrmistyi suurlähettilään ahdistelusta

Viron ulkoministerin Urmas Paetin mukaan Euroopan unioni on antanut selkeän viestin Venäjälle siitä, että lähetystön turvallisuus on taattava.

Viro odottaa nyt Venäjän reaktiota Euroopan unionin painostukseen.

Viro ilmaisi keskiviikkona tyrmistyneisyytensä Moskovan-lähettilääseensä kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi. Marina Kaljurand oli saapunut Argumenti i Fakty -lehden tiloihin pitämään tiedotustilaisuutta, kun joukko kansallismielisiä venäläisiä hyökkäsi toimitukseen.

Viron ulkoministeriö luonnehti hyökkäystä ennenkuulumattomaksi ja täysin sopimattomaksi. Ulkoministeriön mukaan teko rikkoi kaikkia kansainvälisiä diplomaattisia sopimuksia.

Viron ulkoministeriö kertoo, että kaikki Viron Moskovan-lähetystön työntekijöiden perheenjäsenet ovat lähteneet Venäjältä Viroon.

Venäjän ja EU:n huippukokous lähestyy, mutta jännitteet Venäjän ja Viron välillä kuitenkin säilyvät. Torstaina kävi ilmi, että jotkin venäläiset kaupat ovat alkaneet poistaa hyllyiltään virolaisia elintarvikkeita.