1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Romaneilla yhä vaikeuksia asunnonsaannissa

Romaneilla on yhä suuria vaikeuksia saada asuntoja. Romaniasiain neuvottelukunnan mukaan tilanne ei ole parantunut sitten 1980-luvun.

Romanien on lähes mahdotonta saada asuntoa yksityisiltä vuokramarkkinoilta, mutta avointa syrjintää tapahtuu myös joidenkin kuntien asuntojen jaossa.

Romanien syrjintä nousi tänä keväänä taas esiin kahden tapauksen takia. Kolarissa kuusi kunnanhallituksen jäsentä sai sakkoja romaniäidin syrjinnästä, ja Himangan kunta sai uhkasakon syrjinnän lopettamiseksi. Parhaillaan syrjintälautakunta käsittelee samantyyppistä tapausta Raahesta.

Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen pitää romanien syrjintää kuntien asuntotoimissa yllättävän räikeänä.

- Ihan avoinkin syrjintä on yllättävän yleistä vielä romanien asuintilanteiden kohdalla, eli saatetaan ihan avoimesti sanoa, että meidän kunnasta ei romaneille löydy asuntoja.

Etelä-Suomen lääninhallituksen suunnittelija Malla Laiti on joutunut usein sovittelijaksi romanien asuntokiistoissa. Ongelmien taustalla on usein tiukassa istuvia ennakkoluuloja:

- Kuntien asuntosihteerit eivät tiedä tarpeeksi romanikulttuurista. Ei tiedetä esimerkiksi, millainen asumisen tarve tai asumisen vaihtamisen tarve on ja mihin se perustuu. Eli tietämättömyyttä on, mutta paljon on ihan syrjintääkin.

Kuopiossa on saatu hyvä kokemuksia siitä, että asioita selvitetään jo etukäteen muun muassa romanisukujen vanhimpien kanssa. Tärkeimpänä ongelmien estäjänä pidetäänkin tiedon jakamista.

Romanien asuntoasioita pohdittiin torstaina romaniasiain neuvottelukuntien järjestämässä seminaarissa. Keskustelua herättivät muun muassa romanikulttuuriin kuuluvat puhtaussäännöt, joita valtaväestön voi olla vaikea ymmärtää.