Sonera-kirjajutun syytteet hylätty

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt konsultti Timo-Pekka Siléniä vastaan nostetut kunnianloukkaussyytteet Sonera-kirjaan liittyvässä jutussa. Myös Soneran entisen toimitusjohtajan Kaj-Erik Relanderin korvausvaatimukset henkisistä kärsimyksistä kumoutuivat.

Kotimaa

Käräjäoikeuden mukaan näyttö ei riittänyt osoittamaan konsultti Siléniä Sonera-kirjan kirjoittajaksi. Käräjäoikeus hylkäsi näin Siléniä vastaan nostetun syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta. Syyttäjä vaati kirjan tekijäksi uskomalleen Silénille ehdollista vankeutta.

Kesällä 2002 internetissä julkaistussa Minne hävisivät Soneran rahat -kirjassa väitettiin Soneran entisen toimitusjohtajan Kaj-Erik Relanderin muun muassa kavaltaneen Soneran rahoja. Käräjäoikeudessa kumoutuivat myös Relanderin 50 000 euron korvausvaatimukset henkisistä kärsimyksistä. Silén on koko ajan kiistänyt kirjoittaneensa kirjan. Käräjäoikeuden mukaan Silénillä on ollut motiivi ja mahdollisuudet Sonera-kirjan kirjoittamiseen. Vaikka todistelu viittaakin Siléniin, monella muullakin henkilöllä on ollut oikeuden mukaan yhtäläiset motiivit ja mahdollisuudet kirjan kirjoittamiseen. Osa syyttäjän avaintodisteista oli oikeudessa käyttökiellossa. Jutun asianomistajan Kaj-Erik Relanderin asianajaja kertoo, että tuomiosta valitetaan hovioikeuteen. Relander vaatii Siléniltä korvauksia törkeästä kunnianloukkauksesta. Oikeus ottanee tuolloin uudelleen kantaa myös hyödyntämiskielloissa olleisiin todisteisiin eli niin sanottuihin Sonera-kirjeisiin. Ne ovat painetun Sonera-kirjan kustantajan kirjeitä, joiden perusteella Siléniä alettiin epäillä kirjan internetversion tekijäksi. Entisen konsultin uskotaan kantavan kaunaa

Silén toimi Soneran konsulttina vuoden 2000 ajan, mutta omien sanojensa mukaan hän ei saanut haltuunsa tietoja, jotka Sonera-kirja paljastaa.

Syyttäjä ja jutun asianomistaja Relander katsoivat, että Siléniä kannusti kirjan laatimiseen kauna Soneraa ja etenkin Relanderia kohtaan. Silén ja Sonera riitelivät Silénin pestin loputtua pitkään konsultointilaskusta, ja Silén ei koskaan saanut Soneralta vaatimaansa summaa. Silén kuitenkin kiisti kantavansa kaunaa.

Syyttäjän mukaan Silén oli poliisikuulusteluissa toistanut samoja väitteitä kuin mitä nettikirjassa on.

Puolustus taas vetosi mm. suomen kielen tohtorilla teettämäänsä kielivertailuun, jonka mukaan Sonera-kirjan ja Silénin kirjoitusten muoto ja tyyli eivät vastaa toisiaan.

Lähteet: YLE Uutiset