Moskovassa mielenilmaus nyt EU-edustuston luona

Moskovassa Viron-vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet EU-komission edustuston edustalla. Arviolta 300 nuorisojärjestö Nashin jäsentä kokoontui iltapäivällä edustuston ulkopuolelle ja kehotti EU:ta kiinnittämään huomiota Virossa nousevaan fasismiin.

Joukko vaati Tallinnassa pidätetyn järjestön jäsenen vapauttamista. Mark Siryk -niminen pidätetty osallistui Tallinnan mielenosoitusten järjestämiseen kiistellyn neuvostosoturipatsaan siirtämistä vastaan ja Nashi-järjestön mukaan häntä pidetään Virossa salaisessa paikassa.

Venäläisnuoret lopettivat viikon kestäneen mielenosoituksensa Viron Moskovan suurlähetystön edustalla torstaina sen jälkeen, kun Viron suurlähettiläs Marina Kaljurand lähti Moskovasta lomalle. Mielenosoittajien lähdettyä Viro avasi uudelleen lähetystön suljettuna olleen konsuliasioiden osaston.

Lähetystö lopetti viisumihakemusten käsittelyn keskiviikkona lähetystön piirityksen takia. Nyt osasto jatkaa jälleen toimintaansa, sillä lähetystöä piirittäneet venäläiset nuorisojärjestöt purkivat saartonsa eilisillan ja yön aikana.

Tallinnan neuvostopatsaan siirtoa vastustaneet venäläisaktivistit päättivät lopettaa mielenilmauksensa sen jälkeen, kun suurlähettiläs Marina Kaljurand lähti Moskovasta lomalle. Viron ulkoministeriön mukaan Viro seuraa edelleen tilannetta lähetystön luona.

Saksa sovitteli lähetystöpiirityksen

Viron Moskovan suurlähetystön piiritys ratkesi Saksan ulkoministerin välityksellä.

Viro oli pyytänyt EU:n puheenjohtajamaan Saksan apua kiistassa. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier neuvotteli puhelimitse keskiviikkona Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Lavrov esitti, että Venäjä takaa Viron suurlähetystön piirityksen päättyvän, mikäli suurlähettiläs Marina Kaljurand poistuu Moskovasta. Suurlähettilään lähtö oli lähetystöä piirittävien mielenosoittajien vaatimus.

Steinmeier esitti suurlähettilään poistumista sen jälkeen Viron ulkoministerille Urmas Paetille, joka suostui sovitteluesitykseen. Viro veti takaisin vaatimuksensa EU:n ja Venäjän huippukokouksen peruuttamisesta ja kutsui suurlähettiläänsä lomalle.

Viron ulkoministeriön mukaan Marina Kaljurandin loma oli jo aiemmin sovittu alkavaksi huhtikuun lopussa. Sen alkua kuitenkin lykättiin Moskovan tapahtumien vuoksi. Ulkoministeriön mukaan kaksiviikkoisella lomalla ei ole poliittisia tai terveydellisiä syitä.