1. yle.fi
  2. Uutiset

Aspocomp varoittaa Salon tehtaan sulkemisesta

Elektroniikkakomponentteja valmistava Aspocomp varoittaa Salon tehtaansa sulkemisesta. Yhtiö on aloittanut yt-neuvottelut, jotka koskevat noin 350 työntekijää. Salon tehtaan työntekijät ovat marssineet ulos työpaikaltaan vastalauseena yhtiön aikeille.

talous

Yhtiö tavoittelee henkilöstön vähentämisellä yli 10 miljoonan euron vuotuisia säästöjä. Aspocompin palveluksessa on Suomessa 540 henkilöä.

Henkilöstövähennykset on määrä tehdä jo vuoden 2007 aikana ja ne koskevat noin 320 henkilöä.

Konsernin toiminta Suomessa on ollut selvästi tappiolla vuodesta 2005 alkaen

Salo suurin ongelma Osavuosikatsauksen mukaan Aspocompin tulos ajautui aiempaa syvemmin tappiolle alkuvuonna. Tammi-maaliskuun tulos ennen veroja jatkuvista liiketoiminnoista oli 7,7 miljoonaa euroa tappiolla, kun vuosi sitten samaan aikaan tappiota kertyi 3,8 miljoonaa. Alkuvuoden tulos heikkeni yhtiön osavuosikatsauksen mukaan juuri Salon tehtaan heikon menestyksen vuoksi. - Ensimmäisen neljänneksen tulos heikkeni selvästi vertailujaksoon verrattuna lähinnä Salon tehtaan vuoksi. Vaikka tehtaan toiminta koheni merkittävästi edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, sen kapasiteetin käyttöaste pysyi matalana ja ennakoitua kannattavuutta ei saavutettu, sanoo toimitusjohtaja Maija-Liisa Friman. Hänen mukaansa yhtiö harkitsee kaikkia vaihtoehtoja, mukaanlukien Salon tehtaan sulkemista, että tilanne saataisiin korjatuksi. Alkuvuoden kannattavuutta rasitti osaltaan myös Thaimaan tehtaan kapasiteetin matala käyttöaste, vaikka tehtaan operatiivinen toiminta parani. Liiketappio kaksinkertaistui

Liiketappio kasvoi 3,5 miljoonasta eurosta 6,6 miljoonaan euroon. Viime vuoden viimeisestä neljänneksestä tuli kuitenkin parannusta, sillä tappio oli tällöin 10,3 miljoonaa euroa.

Liikevaihtoa kertyi 27,5 miljoonaa euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli 37,0 miljoonaa euroa. Vertailujakson luvussa on kuitenkin mukana Kiinassa huhtikuussa myydyn tehtaan liikevaihto. Vertailukelpoinen liikevaihto vuoden 2006 tammi-maaliskuussa oli 31,7 miljoonaa euroa.

Liiketoiminnan kassavirta oli alkuvuonna -3,4 miljoonaa euroa, kun vertailujaksolla oli 1,7 miljoonaa euroa.

Osavuosikatsauksen mukaan Aspocompin tärkein tavoite tänä vuonna on keskittää yrityksen voimavarat markkina-aseman ja kilpailukyvyn parantamiseen, tärkeimpien asiakkaiden palvelemiseen, kustannustehokkuuden kasvattamiseen sekä käteisvarojen ja rahoituksen riittävyyteen.

Aspocomp arvioi edelleen, että sen koko vuoden tulos jää selvästi miinusmerkkiseksi, vaikka kannattavuus paranee viime vuodesta. Maksuvalmiuden uskotaan pysyvän heikkona. Koko vuoden jatkuvien toimintojen liikevaihdon ennakoidaan kasvavan viime vuodesta, kun myydyn Kiinan tehtaan luvut on eliminoitu.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi