Saksalaiskriitikot viehättyivät suomalaisdekkarista

Matti Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies on noussut sakasalaisten kriitikkojen ylläpitämälle KrimiWelt-Bestenliste -suosituslistalle. Röngän teos on ensimmäinen suomalaisdekkari, joka on valittu listalle.

kulttuuri

KrimiWelt-Bestenliste-raadin mielestä Röngän kirjasta on nähtävissä, että: "suomalainen rikoskirjallisuus ei ole niin raskasmielistä kuin muissa Pohjoismaissa, vaan hilpeämpää karjalaista sorttia."

Lisäksi raati arvioi, että Helsingissä, Tallinnassa ja Sortavalassa tapahtuva teos on poliittisesti ajankohtainen, sillä rikoskirjallisuudessa ei ole aiemmin käsitelty EU-Suomea, Venäjää ja Baltian maita linkittäviä rikoksia.

Röngän dekkareiden päähenkilö on inkerinsuomalainen paluumuuttaja Viktor Kärppä, joka hankkii elantonsa yhteiskunnan harmaalla alueella.

Tappajan näköinen mies ilmestyi saksaksi huhtikuussa nimellä Der Grenzgänger. Sen on saksantanut Gabriele Schrey-Vasara. KrimiWelt-Bestenliste rankkaa dekkareita kuukausittain. Tappajan näköinen mies on toukokuun listalla sijalla kolme. Ykköspaikkaa pitää ranskalaisen Fred Vargasin dekkari Die dritte Jungfrau ( Dans les bois eternels), ja kakkosena on autsralialaisen Peter Templen kirja Kalter August ( The Broken Shore). Röngän teokset ovat herättäneet huomiota myös Suomessa. Tuorein Viktor Kärpästä kertova kirja Ystävät kaukana voitti Suomen dekkariseuran vuoden 2006 Johtolanka-palkinnon, ja seura valitsi teoksen Suomen edustajaksi tämänvuotiseen yhteispohjoismaiseen Lasiavain-dekkarikilpailuun. YLE Uutiset

Lähteet: KrimiWelt-Bestenliste