Suomalaisten suosikkikuvat postimerkeiksi

Suomen itsenäisyyden 90-vuotista historiaa juhlistavien postimerkkien kuvat on valittu. Neljä kuvaa valittiin kansanäänestyksellä, neljä muuta valitsi Postin Postimerkkien taidetoimikunta yhdessä Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuoden toimikunnan kanssa.

Kaikki kahdeksan kuvaa ovat suomalaisten kotialbumeista. Kuvat ovat Suomen Postin ja Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen järjestämän Muistikuvia Suomesta -kilpailun satoa. Viime syksynä julistetulla kilpailulla etsittiin kuvia suomalaisten arjesta ja juhlasta, työstä ja vapaa-ajasta itsenäisyyden ajalta. Suomalaiset tarjosivat postimerkkeihin yli 6 000 kuvaa. Järjestäjien nimeämä raati valitsi kuvista 46 kansanäänestykseen, johon saattoi osallistua Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen maaliskuun numerossa olleella äänestyslipulla tai äänestämällä Internetissä. Mahdollisuus vaikuttaa kuvavalintoihin kiinnosti, sillä ääniä kertyi noin 40 000.

Äänestäjien ykkösvalinta oli oletettavasti Irmeli Leppäsen ottama kuva, jossa hänen kahdet kaksospoikansa ovat suksimäessä. Kuva on 1950-luvulta ja se on otettu Viirin kylässä, silloisessa Rovaniemen maalaiskunnassa.

Valituksi tuli myös toiseksi eniten ääniä saanut kuva, jossa mies ja hevonen ajavat talvella puuta. Kuva on otettu 1930-luvulla Taivalkosken Vaarakylässä.

Postimerkkiin pääsee myös Kerttu Sorsan ottama kuva pienestä paimentytöstä puhaltamassa suureen tuohitorveen. Kuva on vuodelta 1943 ja se on otettu Pielisjärven Kontiovaarassa. Neljännen kansanäänestyksellä valitun kuvan on ottanut Pekka Tanila vuonna 1999 ja siinä pariskunta viettää merkkipäivää kokkotulta ihaillen Längelmäveden rannalla.

Postimerkkien taidetoimikunta valitsi postimerkkeihin kuvan aurinkoisesta kahvituokiosta luonnon helmassa. Kuvan on ottanut Erkki Virkkunen Kuoreveden Hallissa kesällä 1958. Samoin se valitsi Mari Paanasen Kolimajärven jäällä Viitasaarella vuonna 2005 ottaman kuvan pilkkijästä.

Postimerkkeihin päätyvät myös Kauko Tykkyläisen Vironlahdella vuonna 1991 ottama kuva pienestä ”mäkikotkasta” sekä Jarkko Pallasahon Savitaipaleella vuonna 2005 ottama kuva uimaripojan lennokkaasta hypystä.

Muistikuvia Suomesta -postimerkkien pienoisarkki ilmestyy 2. marraskuuta 2007. YLE Uutiset Katso kaikki kilpailukuvat (siirryt toiseen palveluun)