1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tähtivaeltaja näki valon 25 vuotta sitten

Kotimainen tieteiskirjallisuudesta kirjoittava Tähtivaeltaja-lehti täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Lehti juhlii taivaltaan lauantaina Helsingissä.

Tähtivaeltajan perustivat kirjallisuudesta ja elokuvista innostuneet nuorukaiset.

- Alussa kaikki oli joko hirveän hyvää tai hirveän huonoa. Emme kunnioittaneet vanhoja nimiä, jotka oli nostettu scifin jalustalle. Kirjoitustyyli oli suorapuheinen, eikä sanottavaa juuri kesytelty, lehden päätoimittaja Toni Jerrman sanoo.

- Olemme käsittäneet alusta asti science fictionin hyvin laajana alana ja laajentaneet aihepiiriä mielenkiintoisiin kultti-ilmiöihin asti, Jerrman kertoo sadannen numeronsa julkaisevasta lehdestä.

Vaikka ilmaisullisesti science fictionista kirjoittaminen saattaakin erota perinteisestä kirjallisuusartikkelista, ei Jerrman näe syvää kuilua edustamansa alakulttuurin ja valtavirran välillä.

- Kirjallisuusartikkelit ovat kuitenkin kirjallisuusartikkeleita. Erityisen tärkeänä olemme pitäneet sellaisten englanninkielisten kirjailijoiden esittelyn, joita ei vielä ole käännetty ja jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota, hän kiteyttää.

Kokonaisvaltainen harrastus Jerrman sanoo, että science fictionin ja fantasian lukijat ovat aktiivisia harrastajia. Kirjoja ei vain lueta kotona, vaan hänen mukaansa on maailmanlaajuinen ilmiö, että scifi-väki järjestää paljon tapaamisia ja festivaaleja harrastuksen ympärillä.

- Suomessa tätä on jatkunut jo 30 vuoden ajan. Viime vuonna Helsingin Paasitornin Finncon-tapahtumassa vieraili kolmen päivän aikana 10 000 kävijää, Jerrman sanoo.