1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Voittoisa Sarkozy katsoo jo parlamenttivaaleihin

Ranskassa presidentinvaalien voittaja, oikeistolaisen UMP-puolueen Nicolas Sarkozy on kääntänyt katseensa jo seuraaviin vaaleihin.

Sosialistien Ségolène Royalin kukistanut Sarkozy tapasi maanantaina avustajiaan. Tapaamisessa pohdittiin mm. sitä, kuinka sosialistit voitaisiin nujertaa uudestaan runsaan kuukauden päästä pidettävissä parlamenttivaaleissa.

Sarkozyn on määrä astua presidentin virkaan 16. toukokuuta. Sitä ennen voittoisa oikeistoehdokas aikoo kuitenkin ladata akkujaan muutaman päivän ajan raskaan vaalitaistelun jälkeen.

Voidakseen viedä läpi kaikki kampanjalupauksensa Sarkozyn täytyy varmistaa UMP-puolueelleen enemmistö myös uudessa kansalliskokouksessa. Myöhään sunnuntaina julkistetun puoluemittauksen mukaan UMP johtaa sosialisteja viiden prosenttiyksikön erolla. UMP:tä äänestäisi 34 ja sosialisteja 29 prosenttia vastaajista.

Pariisissa osoitettiin mieltä Sarkozya vastaan Parisataa Sarkozyn valintaa Ranskan presidentiksi vastustanutta nuorta osoitti maanantaina mieltään Pariisin keskustassa. Mielenosoittajat huusivat oikeistolaisen Sarkozyn vastaisia iskulauseita ja tukkivat liikennettä Pariisin itäosassa sijaitsevan Bastiljin aukion lähellä. He levittivät myös läheisen oopperatalon portaille Ranskan lipun, johon oli kirjailtu Sarkozya vastustava viesti. Sunnuntaina poliisi taltutti samalla alueella vaalituloksesta pettyneiden vasemmiston kannattajien mellakointia. Eri puolilla Ranskaa pidätettiin sunnuntai-illan ja maanantain vastaisen yön aikana lähes 600 ihmistä mellakoinnista. Poliisin mukaan rähinöitsijät sytyttivät tuleen yli 700 autoa. Lähes 80 väkivaltaisuuksia taltuttamassa ollutta poliisia loukkaantui kahinoissa. Mellakoita oli Pariisin lisäksi Lyonin, Nantesin, Toulousen ja Rennesin kaupungeissa. Monet vasemmistolaiset ja maahanmuuttajavaltaisten lähiöiden asukkaat tuntevat Sarkozya kohtaan suurta epäluuloa. Syynä on muun muassa se, että Sarkozy kannattaa kovaa linjaa järjestyksen ylläpidossa ja haluaa tiukentaa maahanmuuttoa koskevia lakeja. Sarkozy voitti selvin luvuin Nicolas Sarkozy sai sunnuntaina järjestetyllä presidentinvaalien toisella kierroksella 53,1 prosenttia äänistä. Sosialistien ehdokas Ségolene Royal sai 46,9 prosentin kannatuksen. Ranskalaiset kävivät vaaliuurnilla erittäin vilkkaasti. Äänestysprosentti kohosi 84:ään.

Royal tunnusti tappionsa jo sunnuntai-iltana. Puheessaan hän sanoi toivovansa, että Ranskan seuraava presidentti täyttää tehtävänsä kaikkien ranskalaisten palvelijana. Samalla hän kiitti niitä 17:ää miljoonaa ihmistä, jotka antoivat äänensä hänelle.

Sarkozy lupasikin kannattajilleen pitämässään puheessa olla koko Ranskan presidentti. Pariisin Concorde-aukiolle kokoontuneille tuhansille kannattajille myöhään sunnuntaina puhunut tuleva presidentti sanoi voiton olevan kaunis vain jos se on myös reilu.

Sarkozy vetosi myös vastaehdokkaansa, sosialistien Ségolene Royalin, kannattajiin, jotta hekin ymmärtäisivät hänen haluavan olla koko maan presidentti.

Omilta kannattajiltaan hän pyysi suvaitsevaisuutta ja veljellisyyttä. Hän halusi heidän antavan kuvan yhtenäisestä Ranskasta, joka ei jätä ketään tien viereen.

Nicolas Sarkozy on 52-vuotias Ranskan entinen sisäministeri, joka kannattaa muun muassa veronalennuksia ja nykyistä tiukempaa siirtolaispolitiikkaa. Ségolène Royal puolestaan kannatti verotuksen kiristämistä.

Katso myös: Sarkozyn kova linja miellyttää ja pelottaa

AP, AFP, DPA

Lue myös: