Israelin turvallisuuspalvelua syytetään kidutuksista

Israelin turvallisuuspalvelu Shin Bet käyttää edelleen kidutusta kuulustelumenetelmänä, sanoo kaksi israelilaista ihmisoikeusryhmää.

Israelilainen oikeusistuin kielsi pidätettyjen kiduttamisen vuonna 1999 kansainvälisen lain vastaisena.

B'Tselem- ja HaMoked-järjestöjen tuoreen raportin mukaan Shin Bet kuitenkin muun muassa hakkaa pidätettyjä palestiinalaisia, sitoo heitä pitkiksi ajoiksi kivuliaisiin asentoihin, pitää nälässä ja pakottaa valvomaan.

Sen mukaan vankeja myös pidetään epäinhimillisissä oloissa, muun muassa täydessä eristyksessä tai pimeässä.

Järjestöt toteavat myös, ettei valtio ole aloittanut yhtään rikostutkimusta Shin Betiä vastaan, vaikka siitä on kuuden viime vuoden aikana tehty 500 tutkimuspyyntöä.

Raportti perustuu 73:n Länsirannalla asuvan palestiinalaisen haastatteluihin. He olivat pidätettyinä kesän 2005 ja tammikuun 2006 välisenä aikana.

Järjestöt sanovat, että vaikka otos ei ole kattava, ne pitävät sitä luotettavana näyttönä ilmiön laajuudesta. Noin kaksi kolmannesta vastaajista sanoi joutuneena kohdelluksi tavalla, jonka kansainvälinen laki luokittelee vähintään väärinkäytökseksi.

Tiedustelupalvelun toimintaa valvovan oikeusministeriön mukaan Shin Bet on toiminut kuulusteluissa lain mukaisesti. Ihmisoikeusjärjestöjen raportti on ministeriön mukaan täynnä virheitä, epätarkkuuksia ja perusteettomia syytöksiä.

Ministeriö korostaa, että Shin Betin kuulustelut tuottavat tärkeää tietoa, jolla voidaan estää aktivistien iskuja.