1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Israelissa avattiin uusi näyttely juutalaisten kansanmurhasta

Israelissa on avattu uusi juutalaisten kansanmurhaa käsittelevä näyttely. Interaktiivinen näyttely tuo ensimmäistä kertaa Ghettotaistelijoiden museon arkiston kätköt yleisön nähtäville. Näyttely pyrkii vetoamaan erityisesti nuorisoon, jonka pelätään unohtavan menneisyyden kauhut.

kulttuuri

Museon seinälle on heijastettu tuhottujen juutalaisyhteisöjen nimiä. Heprean- ja alkuperäiskieliset nimet kerääntyvät hitaasti yhteen, ja hajoavat sitten hetkessä.

Seinä symboloi sitä, kuinka kauan yhteisön rakentuminen kestää, mutta kuinka helppo se on murskata palasiksi. Uusi interaktiivinen näyttely juutalaisten kansanmurhasta ei halua olla päällekäyvä muistutus menneestä, vaan lähestyy aihetta hienovaraisesti.

- Sodan aikalaiset eivät ole enää joukossamme kertomassa tarinaa ja luomassa muiston valtakuntaa. Siksi kysymys kuuluu: säilyykö muisto ikuisesti, kysyy Ghettotaistelijoiden museon johtajan Bina Sela-Tsurin ja vastaa:

- Muisto säilyy ikuisesti konkreettisissa asioissa kuten käsitöissä ja dokumenteissa, joita tuotettiin tuona hirvittävänä aikana.

Tähän mennessä arjen esineitä ja maalauksia ovat saaneet tarkastella vain tutkijat. Uuden tekniikan ansiosta jokainen museokävijä voi nyt valita itse, kuinka haluaa tutkia mennyttä.

Demokraattinen lähtökohta Ghettotaistelijoiden museon alakerrassa on kaksi suurta mustaa paneelia, joita koskettamalla tulee esiin vitriini. Museokävijä voi sen jälkeen näppäillä kiinnostavan esineen numeron, jonka jälkeen ruudulle ilmestyy joko heprean- tai englanninkielinen selitys esineestä. - Tällä tavoin vaalimme demokraattista asenntta. Voimme ottaa auktoriteetilta pois vallan määritellä, kuinka muisti muotoillaan, ilmaistaan ja syötetään yleisölle, sanoo museon tekniikasta vastaava Romy Achitav. Achitavin mukaan näyttelyn ajatuksena oli nimenomaan antaa kuraattorin vastuu jokaiselle museokävijälle itselleen, ei syöttää valmista mallia, kuten muissa juutalaisten kansanmurhaa esittelevissä museoissa. Tavoitteena saavuttaa nuoret Varsovan gheton taistelijoiden perustama museo avattiin jo vuonna 1949 ja se on ensimmäinen holokaustia eli juutalaisten kansanmurhaa esittelevä muistomerkki.

Hitlerin vainoissa tapettiin noin kuusi miljoonaa juutalaista. Israelissa kansanmurhasta keskustellaan ahkerasti, mutta jotkut pelkäävät ettei nuoriso jaksa olla kiinnostunut aiheesta. Uusi näyttely vetoaa myös nuoriin vastavuoroisuudellaan.

- Tämä on ilmiömäinen paikka, se herättää kaiken tapahtuneen henkiin ja auttaa näkemään mitä ihmiset joutuivat kokemaan, toteaa Etelä-Afrikasta kotoisin oleva Jade Goldman.

Isänsä ja veljensä kanssa museota tutkiva Ariel Tawil on kaukana trendikkäiden nuorten naisten maailmasta. Hän on pukeutunut ortodoksijuutalaisten perusasuun: valkoinen paita, mustat housut ja tietenkin kipahattu päälaella. Mutta Tawil on kokemuksesta yhtä vaikuttunut.

- En tiedä paljoa kansanmurhasta, mutta kun tulin tänne, vaikutuin, Tawil sanoo. Elektroniikan kautta esineet ovat kiinnostavia katsoa ja tuntuu kuin ne olisivat nykypäivää.

Lähteet: YLE Uutiset (Sanna Negus, Israel)

Lue seuraavaksi