KHO: Ladbrokes ei saa rahapelilupaa

Korkein hallinto-oikeus on linjannut vedonlyönnin Veikkauksen monopoliksi Suomessa.

talous

KHO:n mukaan valtioneuvosto toimi lainmukaisesti, kun se reilu vuosi sitten hylkäsi brittiläisen Ladbrokesin hakemuksen aloittaa Suomessa vedonlyöntipelit.

KHO perustelee kantaansa sillä, että kansallinen monopoli on sallittu, jos sen taustalla ovat yleiset edut eikä monopoli ole syrjivä. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan suomalainen rahapelimonopoli on myös EU:n unionioikeuden mukainen.

Ladbrokes haki rahapelilupaa vedonlyönnin aloittamiseksi Suomessa alun perin joulukuussa 2003. Valtioneuvosto hylkäsi hakemuksen kahteen otteeseen; viimeksi marraskuussa 2005. Tämän hylkäyspäätöksen KHO nyt vahvisti.

KHO tyytymätön Veikkauksen markkinointiin Päätöstä antaessaan KHO moitti samalla Veikkauksen markkinointia. Sen mukaan on ongelmallista, että markkinointia sääntelevät vain yhtiön omat eettiset säännökset eivätkä viranomaisten rajoitukset.

KHO:n mukaan Veikkauksen toimintaan liittyvät ongelmat voidaan ratkaista lainsäädäntöä ja sen soveltamiskäytäntöä kehittämällä ja tarkentamalla. Sisäministeriö kaavaileekin arpajaislakiin Veikkauksen markkinoinnin osalta muutoksia. Esitys on juuri lähetetty lausuntokierrokselle.

Niin ikään veikkauspelien ikäraja halutaan nostaa 18 vuoteen. Hallitusneuvos Jouni Laihon mukaan ikärajojen kiristäminen johtaa käytännössä siihen, ettei mainontaa saa kohdistaa lapsiin.

Lähteet: YLE Uutiset