Puolakin poistamassa neuvostopatsaita

Viron lisäksi myös Puola uhkaa joutua Venäjän kanssa kiistoihin, sillä Puolan hallitus suunnittelee lakia, joka antaisi paikallisviranomaisille vapaat kädet poistaa paikoiltaan kommunistidiktatuuria ylistävät muistomerkit.

kulttuuri

Hallitus on kuitenkin päättänyt viivyttää lakihankkeen viemistä parlamenttiin ainakin venäläisten keskiviikkona juhliman Voiton päivän yli.

Puolan varakulttuuriministeri Jaroslaw Selin sanoi Venäjän voimakkaan reaktion Viron tapahtumiin osoittavan, että Puolan on toimittava asiassa varovasti.

Raskaat muistot katukuvassa Monissa Itä-Euroopan maissa kommunistihallinnon aikana pystytettyjä puna-armeijan muistomerkkejä pidetään lähinnä muistutuksena Neuvostoliiton ikeestä. Moni kokee, että bolshevikkien olisi pitänyt viedä monumenttinsa mukanaan lähtiessään Puolasta. Puolalainen historioitsija Antoni Dudek sanoo, että paikallisten ihmisten pitäisi saada päättää monumenttien kohtalosta. Historioitsija kuitenkin tarkistuttaisi paikoilleen jätettävien muistomerkkien tekstien oikeellisuuden. Maiden välillä jännitteitä ennestään

Puolan ja Venäjän suhteet ovat kireät jo ilman patsaskysymystäkin. Puola on veto-oikeudellaan estänyt Venäjän ja EU:n uuden kumppanuussopimuksen neuvottelut, koska Venäjä on kieltänyt puolalaisten lihatuotteiden tuonnin Venäjälle.

Yhdysvallat puolestaan kaavailee Puolaan ja Tshekkiin ohjuspuolustusjärjestelmää, jota Venäjän johto pitää Venäjää vastaan suunnattuna.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, RIA Novosti, AP