Luonto-Liitto pyytää sammakkohavaintoja

Luonto-Liitto ja Suomen herpetologinen yhdistys pyytävät yleisöltä havaintoja Suomen luonnonvaraisista matelijoista ja sammakoista.

Kotimaa

Ensi viikonloppu on viides kevätseurantaviikonloppu, jolloin ihmisiä kannustetaan lähtemään luontoretkelle ja kertomaan havainnoistaan.

Havainnointiaika on nyt parhaimmillaan, sillä matelijat ja sammakkoeläimet kerääntyvät hyville paikoille lämmittelemään ja lisääntymään.

Erityisen arvokkaita ovat havainnot harvinaisista lajeista, kuten rupiliskosta, viitasammakosta, kangaskäärmeestä ja vaskitsasta. Kaikkia havaintoja kuitenkin toivotaan.

Havaintoja kaivataan Suomen luonnossa esiintyy kymmenen matelija- ja sammakkoeläinlajia. Matelijoita ovat sisilisko, vaskitsa, kyy, rantakäärme ja Ahvenanmaalla esiintyvä kangaskäärme sekä sammakkoeläimiä sammakko, viitasammakko, rupikonna, vesilisko ja rupilisko. Havainnot voi lähettää Luontoliittoon nettilomakkeella, sähköpostilla, tekstiviestillä tai postitse. Ohjeet lajien tunnistamiseen ja havainnon lähettämiseen löytyvät kevätseurannan nettisivulta (siirryt toiseen palveluun).

Seurantaan osallistuneiden kesken arvotaan kiikarit.

YLEn Aamu-tv kertoo kevätseurannan tuloksista uutisten jälkeen joka toinen torstai kello 7.13.

Lähteet: YLE Uutiset