Koe uusi yle.fi

Venäläiset kannattavat Viron rankaisemista

Yli puolet venäläisistä kannattaa ajatusta Virolle asetettavista talouspakotteista, selviää venäläisen tutkimuslaitoksen toteuttamasta kyselystä.

Ulkomaat

Kyselyyn vastanneista 54 prosenttia on sitä mieltä että taloudelliset pakotteet olisivat oikea rangaistus neuvostosotilasta esittävän patsaan siirtämisestä Tallinnassa. Viidesosa venäläisistä vastusti ajatusta pakotteista.

Neljännes kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että mahdollisten pakotteiden tulisi rajoittua talouteen. Haastatellut ehdottivat muun muassa virolaisten tuotteiden kieltämistä sekä energiaviennin keskeyttämistä.

Viron-suhteiden katkaisemista ja rajojen sulkemista vaati neljä prosenttia vastanneista ja yksi prosentti kannatti jopa sotatoimia Viroa vastaan.

Vastaajista 78 prosenttia tuomitsi pronssipatsaan siirron, joka kiristi kaksi viikkoa sitten virolaisten ja vironvenäläisten välejä. Vain kaksi prosenttia kannatti siirtoa.

Viroa pidetään vihamielisenä Viidennes vastaajista piti siirron syynä Viron päättäjien vihamielisyyttä Venäjää kohtaan. Joka kymmenes sen sijaan oli sitä mieltä, että päättäjät ovat vihamielisiä ennemminkin vironvenäläisiä kohtaan. Seitsemän prosenttiä syytti virolaisia päättäjiä fasismin tukemisesta. Viisi prosenttia oli sitä mieltä, että Yhdysvallat oli patsaan siirron takana. Kolme prosenttia vastaajista ilmaisi ymmärtävänsä virolaisten ja muiden Baltian maiden haluttomuutta nähdä neuvostomonumentteja kaduillaan ja aukioillaan. 74 prosenttia venäläisistä sanoi pitävänsä Viroa nyt vihamielisenä valtiona. Kymmenen prosenttia piti Viroa yhä ystävällisenä. BNS, YLE Uutiset Lavrov kehotti rankaisemaan Viroa kirjeessään EU-maille (siirryt toiseen palveluun) Suomalaiset eivät hyväksy Venäjän toimia patsaskiistassa (siirryt toiseen palveluun)