Viisuvoittaja otettiin sankarina vastaan Serbiassa

Euroviisut voittaneen Serbian edustaja sai sankarin vastaanoton palatessaan sunnuntai-iltana kotimaahansa. Kymmeniä tuhansia ihmisiä kokoontui Serbian pääkaupungin Belgradin keskustaan toivottamaan Marija Serifovicin tervetulleeksi ja juhlimaan voittoa.

kulttuuri

Viisuvoittaja kuljetettiin valkoisella limusiinilla keskustaan, jonka kaduilla liehuivat Serbian liput, ja ihmiset lauloivat kisan voittanutta Molitva-balladia. Suomeksi kappaleen nimi tarkoittaa rukousta.

Serbialaiset ovatkin ehtineet kaivata yhteisen juhlan aiheita, sillä yli 15 vuoden vihollisuuksien ja naapuririitojen takia kansallinen itsetunto on saanut paljon kolhuja.

Viisuvoiton uskotaan lievittävän monien serbien tunnetta siitä, että muu Eurooppa olisi heitä vastaan Balkanin sotien takia. Myös Serifovic itse arvioi voittonsa selvittyä, että tulos merkitsee Serbialle uutta alkua muussakin kuin musiikissa.

Serbia osallistui Euroviisuihin nyt ensimmäistä kertaa omana valtionaan sen jälkeen, kun valtioliitto Montenegron kanssa purkautui viime vuonna.

22-vuotias Marija Serifovic voitti laulukilvan vahvalla ja tunteikkaalla laulullaan ja niukalla lavaesiintymisellään. Toiseksi tuli ukrainanalainen drag queen Verka Serduchka humoristisella disconjytkeellä Dancing Lasha Tumbai.

Vaikka kyse onkin vain viihdekilpailun voitosta, tulkinta ei sikäli ole kaukaa haettu, että EU-komissaari Olli Rehn onnitteli Serifovicia unionin puolesta sanoin "Tämä oli eurooppalaisten ääni eurooppalaiselle Serbialle." Näin lähti viesti paitsi kilpailun voittajalle, samalla myös Serbian äärikansallismielisille voimille.

Tuore viisuvoittaja on saanut onnittelut myös muun muassa presidentti Boris Tadicilta sekä virkaatekevältä pääministeriltä Vojislav Kostunicalta.

Lähteet: Reuters, AP, DPA, YLE Uutiset