De Villepin jätti virkansa

Ranskan pääministeri Dominique de Villepin on virallisesti eronnut virastaan. Villepin luovutti tiistai-iltana hallituksensa eronpyynnön presidentti Jacques Chiracille tehden näin tilaa uuden presidentin Nicolas Sarkozyn nimittämälle hallitukselle.

Ulkomaat

Sarkozy vannoo virkavalansa keskiviikkona ja hänen odotetaan nimittävän uuden hallituksen torstaina. Pääministeriksi on nousemassa entinen työministeri Francois Fillon.

Villepin toimi Chiracin hallituksessa ensin ulkoministerinä. Vuodelta 2003 hänet muistetaan tiukoista puheenvuoroista YK:ssa Yhdysvaltojen valmistellessa sotaretkeä Irakiin.

Vuonna 2004 Villepinistä tehtiin sisäministeri, ja ranskalaisten hylättyä EU:n perustuslain pääministeri Jean-Pierre Raffarin joutui väistymään ja tehtävään nimitettiin Villepin.

Terroriuhka vallanvaihdon yllä

Al-Qaidan Euroopan-siiveksi itseään kutsuva ryhmä on uhannut terrorihyökkäyksillä Sarkozyn virkaanastujaisten yhteydessä.

Abu Hafs alMasrin prikaatien islamilaisella verkkosivulla julkaiseman uhkausken aitoutta ei ole voitu vahvistaa. Ranskan sisäministeriö ei ole kommentoinut ilmoitusta.

Ryhmä syyttää Sarkozya aikomuksesta apinoida Yhdysvaltain politiikkaa. Sarkozy on avoimesti ilmoittanut olevansa Yhdysvaltain ystävä, vaikka hän onkin sanonut Irakin sotaa virheeksi.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, DPA