Suomalaisyritys haastaa Venäjän rakennusviraston oikeuteen

Suomalainen Container Finance haastaa Venäjän rakennusviraston oikeuteen laittomasta aluevaltauksesta ja pahoinpitelyistä. Rakennusvirasto Rosstroi otti keskiviikkona illalla väkisin haltuunsa terminaaliyrityksen vuokraaman maa-alueen Pietarin edustalla Kronstadtissa. Valtaus on tulkittu Venäjän haluksi häätää länsiyrityksiä avainaloilta kuten satamista.

Kotimaa

60 miljoonaa euroa satamaan sijoittanut Container Finance vie valtauksen ja eiliset pahoinpitelyt oikeuteen. Torstaina yrityksen edustajia ei edes haluttu päästää hakemaan tontilta tavaroitaan.

Venäjän rakennusvirasto otti Pietarin Kronstadtin tontin keskiviikkona hallintaansa nujakoituaan aluetta puolustaneiden suomalaisyhtiön työntekijöiden kanssa.

Pietarin patotietä rakentava Rosstroi on vaikeuttanut suomalaisen konttiterminaalin toimintaa Kronstadtissa jo runsaan kuukauden ajan mm. estämällä rekkojen pääsyn lastinhakuun.

Viranomaiset ovat toistaiseksi luopuneet uhkauksestaan katkaista suomalaisilta sähköt ja liikenneyhteydet.

Venäjä rajoittamassa ulkomaalaisomistusta

Yhtiön ainoa mahdollisuus on torstai-illan neuvotteluissa taivutella Pietarin kaupunki palauttamaan tontti yhtiölle parin vuoden kuluttua. Mutta yhtiö pelkää, että rakennusvirasto kävelee Pietarin päätösten yli.

Neuvottelujen lopputulos on tärkeä viesti tuleville suomalaisinvestoinneille, sillä Kronstadtin tapaus on jo vahvistanut epäilyä, jonka mukaan Venäjä on häätämässä länsiyrityksiä avainaloilta kuten juuri satamista.

Suomalais-venäläisen kauppakamarin mukaan Kronstadtin tonttiriidan taustalla on myös Venäjän hallituksen halu rajoittaa yritysten ulkomaista omistusta.

Kauppakamarin johtaja Tarja Tiirikainen sanoi YLE Uutisille, että tietyillä aloilla kuten satamissa Venäjän hallitus haluaa rajoittaa ulkomaalaisten omistusosuuden alle puoleen yrityksen osakkeista.

Tiirikainen pitää tärkeänä, että Suomen hallitus ilmaisisi nyt selkeästi tukensa suomalaisille yrityksille eikä kätkeytyisi EU:n selän taakse.

Lähteet: YLE Uutiset