1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Siperiaan käytetyn ydinpolttoaineen käsittelykeskus?

Venäjä suunnittelee uutta käytetyn ydinpolttoaineen käsittelykeskusta Siperian Krasnojarskiin. Venäjä tarjoaisi jätteiden jälleenkäsittelyä myös muiden maiden ydinjätteille.

Ulkomaat

Venäjä aikoo joka tapauksessa ottaa uudelleen asemansa ydinenergia-alalla ja uusilla liikeideoilla on myös presidentti Putinin tuki. Muiden maiden jätteiden jälleenkäsittely on osa Venäjän ydinvoimamonopolin Rosatomin suunnitelmaa.

- Arvioimme, että Krasnojarskissa jo olevan laitoksen pohjalle voidaan perustaa tällainen atomialan keskus. Mutta konkreettisia sopimuksia tai konkreettisia aikataulusuunnitelmia meillä ei vielä ole, kertoo atomienergiavirasto Rosatomin osastopäällikkö Jevgeni Kudrjatsev.

Venäjä ei kuitenkaan aio ryhtyä ydinjätteiden kaatopaikaksi. Krasnojarskissa vain eroteltaisiin käytetystä polttoaineesta kierrätyskelpoinen materiaali. Säteilevä jäte kuljetettaisiin takaisin lähettäjämaahan loppusijoitukseen.

Suomen säteilyturvakeskuksen järjestämässä kansainvälisessä seminaarissa on pohdittu mahdollisen uuden laitoksen turvallisuuskysymyksiä.

Laitos aloittaisi toimintansa aikaisintaan vuonna 2025.

Säteilyturvakeskus arvioi, että ydinjätteitä ei uuteen keskukseen ja takaisin kulkisi ainakaan ensisijaisesti Itämeren kautta. Se ei olisi kannattavaakaan, sillä kuljetuksia tulisi ilmeisesti Keski-Euroopasta.

Säteilyturvakeskuksen johtaja vakuuttaa kuitenkin, että myös ydinmateriaalien merikuljetukset ovat turvallisia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi