Maailmanpankin Paul Wolfowitz eroaa

Maailmanpankin kiistelty pääjohtaja Paul Wolfowitz eroaa. Erosta ilmoitti myöhään torstaina Maailmanpankin johtokunta, jonka mukaan Wolfowitz jättää virkansa kesäkuun lopussa. Tämän seuraajan etsintä alkaa välittömästi.

Ulkomaat

Wolfowitz joutui vaikeuksiin sen jälkeen kun selvisi, että hän oli myöntänyt pankissa työskentelevälle naisystävälleen huomattavan palkankorotuksen. Wolfowitz on puolustautunut sanomalla, että toimi vilpittömästi ja hyvässä uskossa työpaikan järjestäessään.

Wolfowitz ehti toimia Maailmanpankin johdossa vain kaksi vuotta. Hänen toimikautensa olisi jatkunut vuoteen 2010 asti.

Wolfowitzin eroa ovat vaatineet etenkin Maailmanpankin eurooppalaiset jäsenmaat, Yhdysvallat taas on tukenut tätä viimeiseen saakka. Presidentti George Bush sanookin hyväksyvänsä Wolfowitzin eron vastentahtoisesti.

Suomalaisarvio: Pankin toimintatapoja voidaan muuttaa Alivaltiosihteeri Martti Hetemäki Suomen valtiovarainministeriöstä arvioi, että Maailmanpankin toimintatapoja saatetaan muuttaa pankin pääjohtajan eron takia. Paul Wolfowitzin eroon johtaneet väärinkäytökset voivat lisätä pankin toiminnan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, Hetemäki sanoi YLEn Radiouutisten haastattelussa perjantaina. Suomen delegaatiossa Maailmanpankin hallintoneuvoston vuosikokokoukseen viime kuussa osallistunut Hetemäki sanoo kohun hankaloittaneen pankin toimintaa, mutta toivoo hankaluuksien jäävän välivaiheeksi. Hetemäki ei halua arvioida ehdokkaita uudeksi pääjohtajaksi, mutta uskoo sopivan henkilön löytyvän melko nopeasti. Reuters, AP, DPA, YLE Uutiset