EU:n ja Venäjän suhteet huonossa jamassa

EU:n ja Venäjän huippukokous Samarassa päättyi nopeasti molemminpuolisiin erimielisyyksiin.

Ulkomaat

Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti eräitä EU-maita taloudellisesta itsekkyydestä. Tämä oli selvä viittaus Venäjän ja Puolan väliseen lihakiistaan.

Viroa ja Latviaa Putin syytti ihmisoikeusrikoksista maiden venäläisvähemmistöä kohtaan.

Erityisesti Putin painotti sitä, että Viron poliisi oli Tallinnan mellakoiden yhteydessä surmannut yhden mielenosoittajan.

Viron ja Latvian presidentit vastasivat Putinin arvosteluun luonnehtien sitä vanhaksi retoriikaksi.

EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso huomautti, että ongelmat Baltian maiden ja Puolan suhteissa Venäjän kanssa ovat pulmia koko Euroopan Unionille.

Barroson mukaan vastapuolen on ymmärrettävä, että EU:n toiminta perustuu jäsenten solidaarisuudelle.

Ei pelkkiä erimielisyyksiä

EU:n puheenjohtajamaan Saksan liittokansleri Angela Merkel yritti jatkaa neuvotteluja unionin ja Venäjän strategisesta kumppanuussopimuksesta. Neuvottelut eivät edenneet.

Puola on uhannut käyttää sopimukseen veto-oikeuttaan, ellei puolalaisen lihan vientikieltoa Venäjälle ensin pureta. Liettua ilmoittaa tukevansa Puolaa.

Keskusteluissa osapuolet korostivat kuitenkin suhteiden tärkeyttä ja niihin liittyvien ongelmien ratkaisemista.

Putinkin totesi, että Venäjä ja EU ovat yksimielisiä lähes kaikissa asioissa. Hänen mukaansa on Venäjän intressissä laajentaa taloudellista yhteistyötä EU:n kanssa.

Hän tosin kritisoi EU-maiden suunnittelemaa energiayhteistyötä ja huomautti, etteivät EU-maat ole avanneet energiamarkkinoitaan venäläisyrityksille.

Merkel pahoitteli, ettei Venäjän oppositiota päästetty Samaraan

Liittokansleri Merkel arvosteli kovin sanoin Venäjän poliisin toimintaa. Poliisi esti oppositiopoliitikkojen pääsyn Samaran kokoukseen. Merkelin mukaan mielenosoitusoikeutta tulisi kunnioittaa.

Satakunta venäläistä toisinajattelijaa osoitti kuitenkin iltapäivällä mieltään presidentti Vladimir Putinia vastaan huippukokouksen yhteydessä.

Putinin vastaisia iskulauseita huutanut joukko arvosteli poliittisen opposition kohtelua Venäjällä.

Huippukokousten päätteeksi osanottajien on tapana julkaista yhteinen julkilausuma. Tällä kertaa julkilausumaa ei laadittu.

Lähteet: BBC, DPA, Reuters, AP, Itar-Tass