Vinyylilevyllä on tulevaisuus

Uudet sukupolvet ovat löytäneet vanhat vinyylilevyt. Erikoisliikkeet myyvät vuoden aikana kymmeniätuhansia uusia ja käytettyjä vinyylilevyjä.

kulttuuri

Vinyylien kulta-aika loppui 1990-luvun alussa, mutta mustan kiekon suosio säilyy. Isot kannet ja muhkeammat soundit viehättävät.

Listojen valtavirtamusiikki ei vinyyliltä soi, mutta jazz ja proge soundaavat paremmin perinteiseltä levyltä kuin digitaalisesta lähteestä. Rahinat kuuluvat asiaan, mutta ne voi myös välttää esimerkiksi säilyttämällä vinyyliä sisäpussissa.

Nyt myös nykynuoret ovat löytäneet aikanaan CD:n syrjäyttämän mustan kiekon. 15 - 25-vuotias haluaa progen lisäksi metalli- ja punk-musiikin vinyyleinä.

Erikoiskauppojen myynnistä saattaa jopa puolet olla vinyylejä, ja kappalemäärät lasketaan tuhansissa. Enemmänkin menisi, mutta myytävää on vaikeaa saada.

- 70-luvun progelevyt ovat kysyttyjä, ja hinta on noussut korkealle. Myös metallimusa ja punkki ja folk-rock on kysyttyä, kokkolalainen levymyyjä Anders Lilhonga kertoo.

Vinyylien kuuntelua vaikeuttaa nykyään levysoitinten kalleus. Hyvästä soittimesta saa maksaa jopa 700 euroa. Internetistä tai kirpputorilta voi kyllä löytää ihan kelpo soittimen, jopa alle sadalla eurolla.

Lähteet: YLE Uutiset