Historiallinen Cutty Sark -laiva kärsi pahoin tulipalossa

Kuuluisa Cutty Sark -purjelaiva on vahingoittunut tulipalossa Lontoossa. Cutty Sarkin omistavan säätiön mukaan vauriot ovat pahoja, mutta ne voidaan korjata. 138-vuotias Cutty Sark on maailman vanhin säilynyt teenkuljetukseen käytetty kolmimastoinen purjelaiva eli teeklipperi.

Varhain aamulla syttynyt palo saatiin sammumaan muutamassa tunnissa. Kukaan ei loukkaantunut palossa, jonka syy on vielä epäselvä. Tuhopolton mahdollisuutta ei ole suljettu pois, mutta toisaalta mikään ei viittaa palon tahallisuuteen, kertoo poliisi.

Cutty Sark -säätiön puheenjohtajan Richard Doughtyn mukaan oli onni onnettomuudessa, että noin puolet aluksen varustuksesta säilyi tulelta, koska tavaraa oli kuljetettu pois laivan korjauksen takia. Esimerkiksi puolet lattialankuista sekä korkein masto ja takilaköysistö ovat varastossa muualla. Lontoon kuuluisiin nähtävyyksiin lukeutuva museoalus on ollut kuukausia telakalla laajojen korjaustöiden vuoksi. Alus oli tarkoitus avata taas yleisölle vuonna 2009, mutta aikataulu saattaa nyt venyä. Takana pitkä historia

Syksyllä 1869 valmistunut Cutty Sark lähti neitsytmatkalleen Shanghaihin seuraavan vuoden helmikuussa lastinaan viiniä, viinaa ja olutta. 85-metrinen alus teki kahdeksan matkaa Kiinaan ja toi sieltä Britanniaan teetä.

Myöhemmin Cutty Sark purjehti esimerkiksi Australiaan, Japaniin ja Yhdysvaltoihin kuljettaen muun muassa hiiltä, juuttikangasta ja villaa.

1890-luvulla höyrylaivat olivat ajaneet purjealukset aikamoiseen ahdinkoon, ja Cutty Sark myytiin Portugaliin. Ferreiraksi uudelleen nimetty alus jatkoi kauppalaivana. Se palasi brittimistukseen vasta vuonna 1923 ja muutettiin opetusalukseksi.

1950-luvulla historiallisen aluksen vaalimiseksi perustettiin säätiö, jonka omistuksessa Cutty Sark edelleen on.

BBC, DPA, AFP, YLE Uutiset