Suomalainen rauhanturvaaja kuoli Afganistanissa

Suomalainen rauhanturvaaja on kuollut aamulla pommi-iskussa Maimanan kaupungissa Pohjois-Afganistanissa.

Kotimaa

Kaksi suomalaista rauhanturvaajaa oli jalkapartiossa norjalaisten rauhanturvaajien kanssa suojaamassa ISAF-operaation sairaalan lääkintähenkilökuntaa, kun alustavien tutkimusten mukaan kauko-ohjattu tykistökranaatti räjähti noin 100 metrin päässä tukikohdasta.

Puolustusvoimien mukaan tapahtuman puinti on aloitettu suomalaisjoukon keskuudessa Maimanan tukikohdassa, ja menehtyneen rauhanturvaajan muistoksi on järjestetty kenttähartaus.

- Afganistaniin on vielä tänään lähdössä kenttärovasti Vesa Auren, joka valmistautuu kriisiavun antamiseen paikan päällä olevalle suomalaisjoukolle, puolustusvoimat kertoi iltaisessa tiedotteessaan.

Puolustusvoimat on aloittanut myös valmistelut menehtyneen rauhanturvaajan siirtämiseksi kotimaahan.

Myös neljä norjalaisrauhanturvaajaa haavoittui

Suomalainen menehtyi noin tunti iskun jälkeen saamiinsa vammoihin. Iskussa loukkaantui lisäksi neljä norjalaista rauhanturvaajaa, kertovat Norjan asevoimien edustajat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Puolustusvoimien mukaan iskussa kuoli rajavartijana Kaakkois-Suomessa työskennellyt 29-vuotias Petri Tapio Immonen. Menehtyneen rauhanturvaajan omaisille on tiedotettu tapahtuneesta. Saksalaiset evakuoivat menehtyneen rauhanturvaajan Kabuliin, josta järjestetään edelleen evakuointi Suomeen.

Toinen mukana ollut suomalainen selviytyi iskusta vahingoittumattomana. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös yksi afganistanilainen siviili kuoli iskussa ja useita paikallisia loukkaantui. Uhka kärjistyy kesää kohti Eversti Mauri Koskela Puolustusvoimien kansainvälisestä keskuksesta sanoo, että uhka tällaisesta iskusta on Afganistanissa ollut koko ajan olemassa, mutta ennakkovaroitusta iskusta ei tietenkään saatu. Iskun tekijöitä tai motiivia ei vielä tiedetä. Koskelan mukaan tilanne Maimanassa ei ole olennaisesti muuttunut viime aikoina, mutta uhkataso kärjistyy kesää kohti, kun toimintamahdollisuudet paranevat. Uhkatason nousu koskee niin rauhanturvaajia kuin alueella toimivia järjestöjäkin. Koskelan mukaan Afganistan on suomalaisten rauhanturvaamisalueista kaikkein riskialttein. Suomalaiset lähdössä Maimanasta Isku saattaa vaikuttaa suomalaisten rauhanturvaajien toimintaan Afganistanissa.

Eversti Koskela sanoo, että laajat tutkimukset tekijöiden kiinni saamiseksi on nyt aloitettu. - Sen jälkeen katsotaan, mitä se aiheuttaa joukkojen toiminnan kannalta. On vielä liian aikaista arvioida yksityiskohtia, Koskela sanoo.

Jo aiemmin on tehty päätös suomalaisten toiminnan keskittämisestä Mazar-y-Sharifiin. Syksyllä suomalaisten joukot poistuvat Maimanasta kokonaan.

Maimanaa on pidetty rauhallisena alueena. Keskiviikkona menehtynyt rauhanturvaaja on ensimmäinen Afganistanissa kuollut suomalaisturvaaja. Tammikuussa suomalaisten, norjalaisten ja latvialaisten rauhanturvaajien asemaan tehtiin epäonnistunut raketti-isku.

Suomella on Afganistanissa yhteensä noin sata rauhanturvaajaa, joista kolmisenkymmentä on sijoittuneita Maimanan tukikohtaan. Maimanassa on lisäksi norjalaisia ja latvialaisia rauhanturvaajia.

Maan johto esittänyt osanottonsa

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on esittänyt syvän osanottonsa ja myötätuntonsa tehtävässään menehtyneen rauhanturvaajan omaisille ja läheisille.

Samalla presidentti Halonen sanoo, että suomalaiset rauhanturvaajat tekevät Afganistanissa tekevät arvokasta työtä yhteiskunnan vakauttamiseksi vaativissa ja vaarallisissa olosuhteissa.

- Heidän työnsä ansaitsee meidän kaikkien kunnioituksen ja arvostuksen, Halonen muistuttaa.

Myös hallitus piti aamulla hiljaisen hetken rauhanturvaajan muistoksi. Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) sanoi, että hallitus ottaa osaa omaisten suruun. Häkämiehen mukaan traagisen tapahtuman yksityiskohtia selvitellään parhaillaan, ja mahdollisten johtopäätösten teko Afganistanin rauhanturvatoimintaan liittyen tapahtuu myöhemmin.

Puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala on niin ikään esittänyt surunvalittelunsa menehtyneen rauhanturvaajan omaisille ja palvelustovereille. Kosovossa suomalaisia rauhanturvajoukkoja tarkastamassa ollut Kaskeala muistutti, että suomalaisten tehtävät Maimanassa ovat erittäin tärkeä osa Afganistanin yhteiskunnan kehityksen tukemista.

- Valitettavasti näissä olosuhteissa myös humanitäärinen rauhanturvaamistoiminta on usein äärimmäisen vaarallista, Kaskeala sanoi.

YLE Uutiset, AFP, AP, Reuters

Häkämies: Rauhanturvaajien varustus kunnossa (siirryt toiseen palveluun)