1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hallitus sopi menokehyksistä

Hallitus on päässyt sopuun vuoteen 2011 ulottuvista menokehyksistä.

Kotimaan uutiset

Lapsilisien yksinhuoltajakorotus nousee ensi vuoden alusta kymmenen euroa kuukaudessa. Kansaneläkkeisiin tulee 20 euron tasokorotus ensi vuoden alusta lukien.

Opiskelijoiden tulorajoja nostetaan samalla 30 prosenttia, mutta opintorahaa sen sijaan korotetaan 15 prosenttia vasta syyslukukauden 2008 alussa.

Perhevapaiden etuudet ja sairauspäivärahan vähimmäistaso nostetaan työmarkkinatuen tasolle vuoden 2009 alusta. Isyysvapaa puolestaan pitenee kahdella viikolla vuoden 2010 alusta.

Liikennehankkeista Lusi - Mikkeli-tie lykkääntyy vuodella, mutta kehäradan rakentaminen alkaa 2009.

Lääkekuluissa valtio hakee säästöä. Lääkkeen ostajan omavastuuta lisätään, jos hän kieltäytyy valitsemasta halvempaa lääkettä.

Veronkevennykset hallitus painottaa vaalikauden loppupuolelle, esimerkiksi perintö- ja ruokaveron alentamisen ajankohta päätetään myöhemmin.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) pitää täysin normaalina, että verotusta jaksotetaan ja kohdennetaan ajallisesti oikealla tavalla. Hänen mukaansa olisi mieletöntä, että tehtäisiin ratkaisuja, jotka johtaisivat huonompaan taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen kehitykseen.

Vaalien alla paljon puhutusta tasa-arvotuposta ei keskiviikon neuvotteluissa puhuttu. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja valtiovarainministeri Kataisen mukaan hallitus on kuitenkin varautunut siihen. Naisvaltaisten julkisen sektorin koulutetuttujen ammattiryhmien palkankorotusten tukemiseen varattua summaa ei ole paljastettu, mutta julkisuudessa se on arvioitu noin 150 miljoonaksi euroksi. Lisätalousarviosta päästiin sopuun jo aiemmin

Vuoden toisesta lisätalousarviosta hallitus pääsi sopuun jo aiemmin keskiviikkona.

Esitys on 1 145 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Ylijäämällä aiotaan lyhentää valtion velkaa.

Määrärahalisäyksiä on tulossa muun muassa nuorten työpajatoimintaan, aikuiskoulutukseen sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) puheenjohtajakauden kustannuksiin.

Suurin lisäys on hallitusohjelmassa sovittu 100 miljoonan euron siirto Maatalouden kehittämisrahastoon investointihakemusruuhkan purkamiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi