1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Hiilidioksidipäästöjen kasvu ylittää pahimmatkin ennusteet

Ihmiskunnan aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat 2000-luvulla kasvaneet yli kolme prosenttia vuodessa. Päästöt ovat 1990-luvulta kolminkertaistuneet.

Päästöjen kasvu on ollut nopeampaa kuin Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n pahimmissakaan ennusteissa osattiin odottaa, kertovat asiasta artikkelin kirjoittanut tutkijaryhmä. Raportti on julkaistu yhdysvaltalaisessa tiedelehdessä Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kasvu johtuu odotettua voimakkaammasta talouskasvusta erityisesti kehitysmaissa. Hiilidioksidipäästöjen kasvusta kolme neljännestä tulee kehitysmaista. Talouskasvu on ollut aiempaa energiaintensiivisempää ja energiankulutusta on katettu yhä enemmän paljon päästöjä aiheuttavalla kivihiilellä. Silti suurin osa, 60 prosenttia maailman CO2-päästöistä on yhä peräisin kehittyneistä maista, erityisesti Yhdysvalloista ja EU-maista.

Kehitysmaille ei Kioton ilmastosopimuksessa ole asetettu päästöjenrajoitustavoitteita. Kioton sopimuksen jatkamisesta parhaillaan käytävissä neuvotteluissa yksi suurimpia kysymyksiä onkin rajoitteiden asettaminen ainakin niille kehitysmaille, joilla taloudellinen kehitys on nopeinta.

VTT:n tutkimusprofessori Ilkka Savolainen vahvistaa YLE Uutisille, että maailman talouskasvu on ollut yllättävän nopeaa. Toisaalta siinä tapahtuu usein heilahtelua, eli kasvu ei välttämättä jatku kovin kauaa yhtä nopeana, Savolainen pohtii.

Tukholman yliopiston meteorologian professsori Erland Källén toteaa Svenska Dagbladet -lehdelle, että päästöt tulevat kasvamaan seuraavat viisi vuotta riippumatta siitä, mitä ihmiskunta tekee. Tämä aika on siis ratkaisevaa ilmastonmuutoksen hillinnän suhteen. Virta vie tällä hetkellä aivan väärään suuntaan ja vielä kiihtyvällä vauhdilla.