EU:lta voimakas tuki Venäjän oppositiolle

EU-parlamentin puhemies, Hans-Gert Pöttering sanoo, että EU tukee niitä tahoja jotka edistävät demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Pöttering tapasi Venäjän näkyvimmän oppositioedustajan Garri Kasparovin keskiviikkona Strasbourgissa.

Ulkomaat

Presidentti Vladimir Putinin hallintoa vastustavan Venäjän opposition yksi näkyvimmistä hahmoista, entinen shakkimestari Garri Kasparov saapui Strasbourgiin niin sanotusti normaalille parlamenttivierailulle.

Epäonnistuneen EU:n ja Venäjän Samaran huippukokouksen jälkimainingeissa Kasparovin kaltainen EU-näkemyksiä edustava venäläinen oli tervetullut.

- EU:n parlamentti ei asetu vastustamaan ketään, mutta me tuemme demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota ja siksi me ja minä henkilökohtaisesti tuemme Kasparovia, sanoo parlamentin puhemies Hans-Gert Pöttering.

Samaran kokouksessa käännekohta

Kasparovin mielestä Samaran kokous oli erittäin tärkeä oppositiolle.

- Näimme hyvin erilaisen EU:n suhteessa Venäjään. Puheenjohtajamaan Saksan ja EU:n komission arvostelu kohdistui nimenomaan Venäjän sisäisiin ongelmiin, josta olemme kiitollisia, sanoi Kasparov tiedotustilaisuudessa.

Samaran kokous nähdään myös parlamentissa jonkinlaisena käännekohtana.

Parlamentin Venäjä-valtuuskunnan jäsenet vihreiden Satu Hassi ja RKP:n Henrik Lax pitivät hyvänä asiana, että kokous pidettiin vaikkakin laihoin tuloksin. Pääasia oli että EU pysyi yhtenäisenä.

EU tiivistyy, Venäjän oppositio hajallaan

EU:n itälaajentumisesta ärsyyntynyt Venäjä on hankkiutunut hankauksiin EU:n kanssa nimenomaan sen entisillä satelliittialueilla.

Viron patsaskiista, Puolan lihakiista ja kaikkien EU:maiden energiantarve yhdisti EU:n rivit, asia jota Henrik Laxin mukaan Venäjä ei ole aivan ymmärtänyt.

Presidentin- ja parlamenttivaaleihin valmistautuvan Venäjän oppositio on toistaiseksi hajallaan.

Presidentinvaaleihin Kasparov haluaa koota koko Venäjän opposition yhden ehdokkaan taakse. Omasta ehdokkuudestaan hän ei vielä puhu.

Lähteet: YLE Uutiset