Afganistanin väkivalta horjuttaa Natoa

Suomalaisen rauhanturvaajan keskiviikkona surmanneen iskun tapaiset väkivaltaisuudet Afganistanissa vaikuttavat koko sotilasliitto Naton tulevaisuuteen.

Ulkomaat

Amerikkalainen johtava tutkimuslaitos CSIS epäilee ettei Nato tulevaisuudessa kykene käyttämään uusia nopeita joukkojaan mihinkään, jos Nato ei onnistu rauhoittamaan Afganistania. Nopeat joukot olisivat vain "auto, jota vain pidetään tallissa".

Suomalaiset sotilaat harjoittelevat parhaillaan Naton nopeaa toimintaa eteläisellä Itämerellä ja Pohjanmerellä.

Naton pari viikkoa kestänyt nopean toiminnan harjoitus Ruotsin ja Puolan alueilla päättyy perjantaina, harjoitukseen on lähetetty reilu 200 suomalaista sotilaita.

Varsinkin Yhdysvallat on viime vuosina painottanut Naton roolia maailmanlaajuisena nopean toiminnan organisaationa. Mutta washingtonilaisessa CSIS-tutkimuslaitoksessaa ollaan sitä mieltä, että vaikka Naton nopeat joukot (NRF) harjoittelevat, tositoimiin niitä ei lähetetä.

- En usko että NRF:ää käytetään läheisessä tulevaisuudessa, jäsenmaissa ei ole yhteisymmärrystä siitä mihin joukkoja voitaisiin tulevaisuudessa käyttää, Julianne Smith CSIS-tutkimuslaitoksesta sanoo.

Naton jäsenmailla on Smithin mukaan perustavanlaatuista erimielisyyttä siitä minkälaisiin tehtäviin Naton nopeita joukkoja saa käyttää: humanitaarisiin tehtäviin niin kuin Yhdysvalloissa hirmumyrsky Katrinan jälkihoitoon vai myös sotilaalliisiin tehtäviin. Ja jos sotimaan lähdetään, mennäänkö YK:n valtuutuksella vai ilman.

- On erittäin vaikeaa saavuttaa yhteisymmärrys joukkojen käytöstä tulevina vuosina, luulen että Nato kiistelee NRF:n käytöstä pitkään, se johtaa siihen että tämä tärkeä voimavara, nopean toiminnan joukot, vain istuu paikallaan, Smith toteaa

Afganistan näyttää suuntaa Samaan aikaan yritetään rauhoittaa Afganistania, mutta tuloksetta. Viimeksi keskiviikkona suomalainen rauhanturvaaja sai surmansa Maimanassa kävellessään kadulla, kun ilmeisesti kauko-ohjattu pommi tappoi hänet. Tutkijan sanoo, että mitä enemmän Afganistanissa kuolee Naton alaisia rauhanturvaajia, sitä epätodennäköisempää on se, että Naton nopeita joukkoja lähetetään minnekään. - Afganistan on Natolle elintärkeä koe nykymaailman globaalissa kriisinhallinnassa. Jos Afganistanin tehtävä edelleen kohtaa vaikeuksia ja jos osallistujamaiden on entistä vaikeampi perustella joukkojen pitämistä Afganistanissa, niin lopulta Naton uusi 'globaali tehtävä' on vaarassa. Jotkut jäsenmaat ovat vakuuttumassa siitä, että Naton pitäisi pysytellä tiukasti vanhassa tehtävässään, jäsenmaiden koskemattomuuden alueen puolustamisessa, Smith sanoo. Suomen puolustusministerin Jyri Häkämiehen mukaan Suomi päättää syksyllä, lähteekö Suomi Naton nopeisiin joukkoihin mukaan. YLE Uutiset Häkämies: Rauhanturvaajien varustus kunnossa (siirryt toiseen palveluun) Suomalainen rauhanturvaaja kuoli Afganistanissa (siirryt toiseen palveluun)