Venäjän epäilemää salmonellaa ei löytynyt teurastamosta

Suomen viranomaiset eivät ole löytäneet salmonellaa teurastamosta, josta lähteneestä broilerierästä Venäjän viranomaiset sanovat tautia löytyneen.

Kotimaa

Eviran eläinten terveys- ja hyvinvointiyksikön johtaja Riitta Maijala kertoo, että Venäjälle keskiviikkona illalla annettu selvitys osoittaa saastuneeksi väitetyn siipikarjan näytteet puhtaiksi.

Venäjän viranomaiset lähettivät keskiviikkona tiedon salmonellaepäilystä maa- ja metsätalousministeriöön. Venäjän mukaan HK Ruokatalon Euran tehtaalla valmistetuista siipipalatuotteista on löytynyt harvinaista salmonellaa.

Suomelle ja EU-maille vierasta salmonellatyyppiä hämmästelevä Riitta Maijala uskoo eläintautikiistan selviävän parissa päivässä.

YLE Uutisten keskiviikkona haastattelema HK Ruokatalon toimitusjohtaja Esa Mäki kertoi epäillyn tautityypin olevan äärimmäisen harvinaista salmonella chingola -tyyppiä.

Salmonella chingolaa on aiemmin havaittu Suomessa vain Kaukoidässä matkailleissa ihmisissä.

Mäen mukaan salmonellaepäilyillä ei ole vaikutusta Euran tehtaan tuotantoon.

Eviran liha- ja kalahygieniayksikön johtaja Osmo Mäkipetäys sanoo, että Euran tehtaalla on kaksi ylitarkastajaa selvittämässä asiaa.

- Tarkastajat suorittavat tutkimuksiaan ainakin vielä tämän päivän, jonka jälkeen on raportointi- ja selvitysvaihe. Valmiita tuloksia voidaan odotella luultavimmin ensi viikolla, Mäkipetäys sanoo.

Vuodesta 1995 vuoteen 2004 kotimaassa elintarvikkeista saatuja salmonellaepidemioita on ollut 48. Niissä on sairastunut parituhatta ihmistä.

Lähteet: YLE Uutiset