Taliban ilmoittaa olleensa iskun takana

Taliban-liike on virallisesti ilmoittanut tehneensä keskiviikkoisen Maimanan pommi-iskun, jossa kuoli suomalainen rauhanturvaaja ja afganistanilainen siviili.

Kotimaa

Maimanassa olevien suomalaisten rauhanturvajoukkojen apulaiskomentaja Ali Mättölä kertoi asiasta YLE Uutisille torstaina.

Talibanin ilmoitus on Mättölän mukaan julkaistu sekä afganistanilaisissa että pakistanilaisissa tiedotusvälineissä. Rauhanturvaajat yrittävät tiedustelukeinoin selvittää ilmoituksen todenperäisyyttä.

- Talibanilla on ollut tapana ottaa vastuu vähän kaikenlaisista heidän kannaltaan "onnistuneista" iskuista, Mättölä sanoo.

-Toisaalta meillä on viitteitä siitä, että pienten, erillisten Taliban-ryhmien toiminta olisi viime aikoina aktivoitunut täällä Pohjois-Afganistanissa.

Taliban-iskujen lisääntyminen suomalaisten rauhanturvaajien toiminta-alueella ei Mättölää pelota. Alueella on tähänkin saakka toiminut useita paikallisia sotilaskomentajia ja ääriryhmiä, jotka pyrkivät tekemään iskuja kansainvälistä yhteisöä vastaan.

- Laajamittainen Taliban-operaatio Pohjois-Afganistaniin on joka tapauksessa epätodennäköinen. Kyllä heidän painopisteensä on selvästi Etelä-Afganistanissa, Mättölä sanoo.

Maimanan tukikohta alkaa Mättölän mukaan pikku hiljaa palailla tavalliseen arkeen. Iskussa menehtynyt suomalainen rauhanturvaaja on kuljetettu tänään sotilaallisin kunniamenoin Maimanasta Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin, josta hänet siirretään ensi viikon alkupuolella takaisin kotimaahan.

YLE Uutiset