Matti Rönkä sai pohjoismaisen dekkaripalkinnon

Matti Röngän dekkari Ystävät kaukana on saanut Lasiavain-palkinnon vuoden parhaasta pohjoismaisesta rikosromaanista. Palkinto tuli nyt ensi kertaa Suomeen. Suomi on ollut kilvassa mukana kymmenen vuotta. Aiemmin Lasiavaimen ovat saaneet muun muassa Henning Mankell, Karin Fossum ja Håkan Nesser.

kulttuuri

Ystävät kaukana on Röngän kolmas romaani. Hänen dekkareidensa päähenkilö on inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä, entinen neuvostoarmeijan erikoiskoulutettu sotilas, joka hankkii elantonsa puolirikollisena rakennusyrittäjänä. Röngän kirjoissa nousee esille ulkopuolisuuden, suvaitsemattomuuden, ystävyyden sekä oikean ja väärän pohtimista. - Ne ovat moraalin perusteemoja. Tärkeää on myös vastuun kantaminen ja velvollisuudentunto, sanoo Rönkä itse. - Joskus tuntuu, että harrastan naiivia moraalia. Lapsikin tietää joistakin asioista, että ne ovat oikein tai väärin. Kun kajauttaa sen ääneen, se saattaakin kuulostaa yllättävältä. Nyt palkitussa Ystävät kaukana -dekkarissa Kärppä lähtee Venäjälle selvittämään, kuka vainoaa häntä ja yrittää kaapata hänen bisneksensä. Rönkä arvelee, että päähenkilön itäinen ulottuvuus vaikutti palkinnon saamiseen.

- Se saattaa olla eksoottista muissa Pohjoismaissa. Ja skandinaavisesta valtavirrasta poikkeaa myös humoristinen asenne. Elämä on kovaa ja ankaraa, ja ihmisen täytyy selviytyäkseen laskea leikkiä. Kuten Viktor Kärpän äiti viisaasti sanoo: Hätäkö tässä, näin matalassa kaivossa.

Lasiavain-palkinnon myöntää dekkarijärjestö Skandinaviska Kriminalsällskapet. Rönkä sai tunnustuksen Helsingissä perjantaina.

- Kirjoitin spontaanin kiitospuheen ruotsiksi. Siinä sanon, että voin olla ylpeä ja tyytyväinen 15 minuutin ajan. Mutta pidän itseäni vasta-alkajana. Kirjoittamisessa auttaa nöyrä epävarmuus, johon yhdistyy riippumattomuus ja rohkeus. Kärpän tarina jatkuu yhä Viktor Kärppä -sarjan ensimmäisen romaani oli Tappajan näköinen mies, joka ilmestyi vuonna 2002. Vuotta myöhemmin oli vuorossa Hyvä veli, paha veli. Sarjasta on tekeillä neljäs osa: Isä, poika ja paha henki. Teos ilmestyy syksyllä. Senkin jälkeen Viktor Kärppä -kirjoja saattaa tulla lisää. Ainakaan Viktor ei neljännessä osassa kuole, Rönkä paljastaa. Lasiavain-ehdokkaaksi ei pääse, jos teosta ei voi lukea ruotsiksi, norjaksi tai tanskaksi. Ystävät kaukana on ilmestynyt ruotsiksi nimellä Långt från vänner. Viktor Kärpän edesottamuksia on myös saksannettu. Ystävät kaukana sai Suomen dekkariseuran Johtolanka-palkinnon viime vuonna, ja seura valitsi kirjan edustamaan Suomea pohjoismaiseen dekkarimittelöön. Lasiavain-voittaja ratkaistiin äänestyksessä, johon osallistuvat kolmijäseniset raadit kaikista Pohjoismaista. Kirjallisen uransa lisäksi Matti Rönkä työskentelee Yleisradion TV-uutisissa uutispäällikkönä. YLE Uutiset Skandinaviska Kriminalsällskapetin verkkosivut (siirryt toiseen palveluun) Suomen dekkariseuran verkkosivut (siirryt toiseen palveluun)