Janukovitsh: Jushstshenko valmistelee voimatoimia

Ukrainan pääministeri Viktor Janukovitsh syyttää maan presidenttiä Viktor Jushtshenkoa aikeista turvautua voimatoimiin maan poliittisen kriisin ratkaisemiseksi.

Ulkomaat

Janukovitshin mukaan Jushtshenkon päätös ottaa sisäministeriön turvallisuusjoukot suoraan omaan alaisuuteensa on merkki voimatoimien valmistelusta. Aiemmin perjantaina Janukovitsh moitti päätöstä perustuslain vastaiseksi.

Jushtshenko päätti sisäministeriön joukkojen ottamisesta komentoonsa sen jälkeen, kun pääministerille uskolliset mellakkapoliisit suojasivat maan syyttäjän toimiston. Jushtshenko ilmoitti eilen erottavansa pääsyyttäjä Svjatoslav Piskunin syyttäen tätä perustuslain rikkomisesta. Piskun on kieltäytynyt eroamasta.

Aamulla maan presidenttiä ja pääministeriä tukevat aseistetut joukot joutuivat käsirysyyn keskenään. Kahakka alkoi, kun pääministeri Janukovitshia tukevat turvallisuusjoukot valtasivat pääsyyttäjän toimiston ja palauttivat erotetun pääsyyttäjän virkapaikalleen.

Turvallisuusjoukot joutuivat väkivalloin raivaamaan tieltään taloa vartioineet naamioituneet sotilaat, jotka lehtitietojen mukaan kuuluivat presidentti Jushtshenkoa tukevaan valtiolliseen poliisiin. Janukovitsh ja Jushtshenko tapasivat Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko ja maan pääministeri Viktor Janukovitsh ovat tavanneet löytääkseen ratkaisun maata ravistelevaan sisäpoliittiseen kriisiin, presidentinkansilasta kerrotaan. Tapaamiseen osallistuivat myös Ukrainan suurimman oppositiopuolueen johtaja Julia Timoshenko, maan turvallisuudesta vastaava johtaja Ivan Pljushtsh sekä parlamentin puhemies Oleksandr Moroz. Tapaamisen tuloksista ei ole kerrottu, mutta aiemmin perjantaina Jushtshenko sanoi pitävänsä epätodennäköisenä, että kiistaan saataisiin neuvotteluratkaisua. Ukrainan sisäinen kriisi alkoi huhtikuussa, kun presidentti Jushtshenko hajotti maan parlamentin ja määräsi uudet vaalit. Pääministerin mukaan hajotuspäätös oli laiton. Nyt osapuolet kiistelevät uusien vaalien ajankohdasta. Jushtshenko vaatii niitä toimeenpantaviksi jo alkukesästä, Janukovitsh lykkäisi asian syksyyn. Presidentti Jushtshenko on länsimielinen, kun taas pääministeri Janukovitshia tukijat ovat Ukrainan venäläisenemmistöisessä itäosassa. Euroopan unioni on kehottanut presidenttiä ja pääministeriä ratkaisemaan kiistansa neuvottelemalla ja varoittanut osapuolia turvautumasta voimatoimiin. EU esitti vetoomuksensa Jushtshenkon julistettua sisäministeriön turvallisuusjoukot komentoonsa DPA, Reuters, YLE Uutiset